În Rusia lui Putin poţi fi arestat pentru un tweet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Represiunile autorităţilor ruse faţă de libertatea de exprimare în mediul online au fost destul de accentuate în ultimele 12 luni. Acestea s-au manifestat, în special, prin proiectele de legi care ameninţau direct drepturile utilizatorilor de internet.

Legile aprobate până acum includ şi faimoasa Lege a bloggerilor, cre prevede că dacă pagina cuiva depăşeşete 3.000 de vizitatori unici pe zi, atunci trebuie inclusă într-un registru de stat. De asemenea, este vorba şi despre Legea privind păstrarea datelor (urmează să intre în vigoare la 1 septembrie 2015), care prevede ca datele de operare a serviciilor on-line în Rusia să fie stocate pe un server din interiorul ţării. Acesta va acumula inclusiv datele utilizatorilor ruşi, aminteşte platforma Globalvoicesonline.org.

Dar dincolo de aceste legi, modul în care acţionează Kremlinul pentru a înăbuşi organizaţiile civice, dar şi oponenţii politici, rămâne a fi şi mai perfid atât online, cât şi în realitate.

Înăsprirea urmăririi

Globalvoicesonline.org face referire la un raport, publicat de Asociaţia utilizatorilor de internet, o organizaţie ce apără drepturile digitale din Rusia, în care se menţionează că numărul cazurilor când libertatea oamenilor pe internet a fost limitată a crescut de 1,5 ori în anul 2014 (de la 1.832 de cazuri în anul 2013 până la 2.951 de cazuri în 2014). Autorii raportului notează, în acelaşi timp, că dacă numărul dosarelor penale intentate pentru activitatea online a scăzut, atunci s-au intensificat presiunile administrative ilegale asupra utilizatorilor de internet, cel mai des prin ameninţări neoficiale cu demiterea. Respectiv, accesul la anumit conţinut online este restricţionat.

Acelaşi raport subliniază că şi pedepsele pentru infracţiunile legate de extremism au devenit mai severe, cum ar fi învinuirile de „incitare la extremism”. Chiar şi retweet-ul (re-postarea) unei imagini sau a unui text îi poate costa pe ruşi accesul la internet sau chiar libertatea.

În Rusia există numeroase exemple de acest fel. În majoritatea cazurilor e vorba despre comentariile lăsate pe Youtube sau discuţiile de pe Vkontakte, o reţea de socializare populară în Federaţia Rusă, asemănătoare cu Facebook.

Cazul Dmitri Semenov

Dmitri Semenov a postat o imagine pe contul său de Vkontakte, în care era premierul rus Dmitri Medvedev, cu un coif tradiţional din Caucazul de Nord, şi care avea o inscripţie în arabă, care s-ar traduce: „Moarte şarpelui rus”. Iar în 2013 a repostat imagini de la un meci de fotbal, în care nişte fani fluturau un steag cu svastica nazistă. El spune că după ce i s-a aplicat amenzi adminsitrative, au urmat urmăriri penale. „Ideea textului care însoţea imaginea era următoarea: în timp ce propaganda de stat ne vorbeşte despre protecţia ruşilor din Ucraina, nu ştiu de ce toţi tac când e vorba despre protecţia ruşilor din Turkmenistan, la nordul Caucazului. Adică toate discuţiile despre „lumea rusă” nu sunt decât praf în ochi pentru a ascunde acţiunile puterii ruse din Ucraina”. Astfel, Dmitri Semenov a fost vizitat de ofiţerii FSB care i-au prezentat mandatul de arestare pentru „chemări publice la activitate extremistă”. Pedeapsa maximă era de patru ani privaţiune de libertate. Când a fost audiat în calitate de bănuit, pe 2 februarie, el a refuzat să depună mărturie, deoarece avocatul său nu era prezent în sală. Ulterior, lui Semenov i-a fost interzise călătoriile în afara oraşului, urmând să aştepte procedurile judiciare ulterioare.

Cazul Oxana Borisova

Pe 23 ianuarie, Oxana Borisova, un student din St. Petersburg, a re-postat ceea ce a scris o altă persoană despre o adunare publică neautorizată în memoria unui luptător ucis într-o bătaie dintr-un bar. A doua zi, atât grupul din Vkontakte care promova evenimentul, cât şi postările despre acesta au fost blocate la ordinele Roskomnadzor, autoritatea rusă de telecomunicaţii. La fel, a fost blocat şi blogul Oxanei.

Pe 29 ianuarie, Borisova a fost reţinută în timp ce se afla pe teritoriul universităţii şi arestată, fiind învinuită de organizarea unei adunări publice neautorizate. A doua zi, o instanţă locală a declarat-o vinovată de „încălcarea procedurilor de organizare şi desfăşurare a manifestaţiilor, adunărilor sau demonstraţiilor”, în baza Codului administrativ.

Borisova a fost condamnată la 24 de ore de arest administrativ. Deoarece ea deja îşi petrecuse majoritatea timpului prin clădirile poliţiei, a fost eliberată la scurt timp.

Cazul Stanislav Kalinicenko

Kalinicenko este un blogger de opoziţie. Pe 6 mai 2013 a redistribuit o poză pe Twitter, care reprezenta un poster cu inscripţia: „Nu mergeţi la mitinguri, acţionaţi!” şi a fost semnat cu „Prima brigadă de rezistenţă”.

În iulie 2013, apartamentul bloggerului a fost percheziţionat, ca parte a unui dosar penal, procurorii învinuindu-l de extremism. Hard drive-ul, reportofonul şi telefonul lui au fost luate de autorităţi. Apoi, Kalinicenko a fost dus într-un penitenciar pentru reţinere provizorie. Organizaţia pentru drepturile omului „Memorial” a analizat dosarul său şi l-a declarat ca fiind unul „motivat politic”.

Kalinicenko ar putea sta la închisoare până la patru ani. În prezent, el are interdicţie de călătorie. Prima audiere în instanţa de judecată a avut loc în noiembrie 2014, dar nu a fost pronunţată o sentinţă. Înter timp, bloggerii ruşi urmăresc acest caz şi scriu despre el pe platforma LiveJournal.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite