12 ONG-uri trag alarma: Membrii Consiliului Superior al Magistraturii sunt aleşi prin proceduri netransparente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CSM

12 organizaţii neguvernamentale acuză abateri în desfăşurarea concursului privind selectarea profesorilor de drept titulari în calitate de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Organizaţiile neguvernamentale fac apel către Parlament şi fiecare deputat în parte să verifice reputaţia şi compatibilitatea cu funcţia de membru al CSM a fiecărui membru care va fi prezentat pentru a fi votat, transmite IPN.

Pe 17 decembrie, Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului a publicat lista celor 14 candidaţi. Interviul cu aceştia a avut loc la 19 decembrie. În urma concursului, au fost selectaţi trei candidaţi. Este vorba de Gheorghe Avornic, Teodor Cârnaţ şi Violeta Cojocaru.

Semnatarii apelului către Parlament îşi exprimă îngrijorarea că în plen nu vor fi propuşi cei mai buni candidaţi dintre cei care au participat la concurs. Semnatarii sunt nemulţumiţi de modalitatea de organizare a concursului, deoarece comisia nu a prevăzut etapa consultărilor publice. CV-urile candidaţilor au fost făcute publice la 17 decembrie, iar audierea acestora a avut loc pe 19 decembrie. În acest răstimp nu a fost posibilă expedierea către comisie a unor avize cu privire la candidaţi. De asemena, nici instituţiile mass-media nu au avut posibilitatea să facă investigaţii cu privire la candidaţi.

„Comisia nu a explicat în baza căror criterii au fost selectaţi candidaţii, iar decizia comisiei a fost luată în doar câteva minute de deliberare. Aceste aspecte sunt de natură să atragă critici în ceea ce priveşte transparenţa şi temeinicia procesului de selectare şi pot afecta încrederea societăţii în Consiliul Superior al Magistraturii”, se spune în apelul semnatarilor. Pentru a asigura o mai mare transparenţă şi credibilitate a procesului de selectare, cele 12 organizaţii solicită comisiei publicarea rezultatelor votării şi a motivelor care au stat la baza propunerii unor candidaţi şi respingerea altor candidaţi.

Semnatarii apelului sunt Amnesty International Moldova, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi, Centrul de Informare în Domeniul Drepturilor Omului, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Comitetul pentru Libertatea Presei, Fundaţia Est-Europeană, Institutul de Politici Publice (IPP), Programul Buna Guvernare şi Fundaţia Soros-Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite