FOTO - Zălăuanii au pedalat aproape 5.000 de kilometri pentru un oraş mai sigur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii au pedalat peste 2.000 de kilometri FOTO Andreea Vilcovschi
Copiii au pedalat peste 2.000 de kilometri FOTO Andreea Vilcovschi

Centru inteligent de cotrol al traficului la intrare în oraş, senzori de greutate pe Meseş sau bandă de urgenţă automatizată au fost doar câteva dintre soluţiile propuse de către liceeni zălăuni participanţi la competiţia organizată, sâmbătă, de către compania Michelin, în cadrul “Zilelor Siguranţei Rutiere”.

Aflată la cea de-a cincea ediţie, manifestarea a oferit participanţilor cadrul ideal pentru petrecerea unei zile frumoase în familie şi a demonstrat, într-o manieră interactivă şi neconvenţională, importanţa regulilor de siguranţă rutieră.

Zălăuanii de toate vârstele au fost invitaţi să pedaleze pentru proiectele de siguranţă rutieră pe care Michelin doreşte să le implementeze în oraş. La finalul zilei, când s-a tras linie, rezultatele au fost spectaculoase: 1.436 km parcurşi pe cele cinci biciclete statice, 1.370 km străbătuţi cu simulatorul de viteză şi 2.049 de km pedalaţi de către sutele de copii înscrişi în întrecerea de biciclete. În total, 4.855 de kilometri, de aproape patru ori mai mult decât la ediţia precedentă.

În 2015, zălăuanii au cumulat 1.260 de kilometri pedalaţi, pe care producătorul de anvelope i-a transformat în marcaje refăcute pentru 21 de treceri de pietoni din apropierea grădiniţelor, şcolilor.

Cum văd liceenii zălăuani siguranţa rutieră a viitorului
În cadrul aceleiaşi manifestări, liceenii au fost provocaţi la un concurs de imaginaţie pentru a crea o machetă a siguranţei rutiere a viitorului. Şase echipe reprezentând patru licee s-au încris în competiţie, cea mai inventivă machetă fiind desemnată cea a echipei “Inovatorii” de la Liceul Pedagogic “Gheorghe Şincai” din Zalău.
Simona Filip, Cristina Petrean, Dennis Chiş şi Gabriel Man, elevi în clasa a X-a, au propus un proiect de fluidizare a traficului în reşedinţa de judeţ şi de creştere a nivelului siguranţei rutiere ţinând cont de particularităţile georgrafice şi de amplasarea oraşului la poalele Munţilor Meseş.

Macheta “Inovatorilor” prevede senzori de greutate care transmit şoferului, prin intermediul unui ecran viteza recomandată pentru coborârea Meseşului, zone de frânare din nisip, amplasate pe acostament pentru oprirea autovehiculelor în caz de avarie, un centru inteligent de control trafic, care să indice ruta adecvată sau complexul de relaxare şi îmbunătăţire, semafoare cu semnal auditiv, dispozitive mobile la trecerile de pietoni din preajma blocurilor sau a şcolilor, care să împiedice automobilele să treacă de limiza zebrei.

Pentru acest proiect inovativ, Liceul Pedagogic a fost recompensat de către Michelin cu o tabletă interactivă.
Poziţia secundă a clasamentului a fost ocupată de echipa “Invincibilii” a Colegiului Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian”, răsplătită cu un videoproiector, pentru proiectul ce vizează crearea unei benzi de urgenţă automatizată. “O bandă mai sigură pentru echipajele de intervenţie SMURD, pompieri etc, ca să poată ajunge într-un timp cât mai scurt şi în siguranţă în punctele în care sunt solicitate. Se poate realiza prin schimbarea liniilor trasate pe carosabil cu nişte leduri programabile. Când ledurile sunt activate, printr-un sistem centralizat, şoferii din trafic trebuie să părăsească banda de urgenţă.

După trecerea echipajului de urgenţă, ledurile nu mai sunt active şi banda devine accesibilă tuturor participanţilor la trafic”, a explicat Alexandru Mureşan, unul dintre cei cinci “invincibili”.
Pe locul al treilea s-au situat, la egalitate, reprezentanţii Liceului cu Program Sportiv “Avram Iancu” şi cei ai Grupului Şcolar “Mihai Viteazul”, premiaţi cu câte o multifuncţională.

Îndemn la implicare şi responsabilizare
“Prin Zilele Siguranţei Rutiere Michelin, continuăm să la a cincea ediţie să încurajăm experimentarea regulilor de bază ale siguranţei rutiere prin acţiuni interactive şi distractive pentru întreaga familie. În plus, pentru a creşte siguranţa rutieră în Zalău, Michelin îndeamnă la implicare şi responsabilizare, deoarece fiecare dintre noi îşi poate aduce contribuţia pentru a avea un oraş mai sigur. De la mici biciclişti cu simţ de răspundere, la liceeni cu imaginaţie şi pasiune sau adulţi responsabili, fiecare îşi poate aduce aportul pentru a face străzile din Zalău mai sigure”, a precizat Sean Parry, director general Platformă Industrială Michelin Zalău.

Acţiunea de sâmbătă a fost organizată în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, Poliţia Municipiului Zalău şi Primăria Zalău.

Vă mai recomandăm:

Rezultatele concursului de creaţie literară pentru elevi „Iuliu Suciu”. Cine sunt cei mai talentaţi tineri scriitori

Zilele siguranţei rutiere Michelin aduc în Zalău întreceri pe biciclete şi activităţi interactive

Copiii au invadat Muzeul Judeţean. Maraton de evenimente la Noaptea europeană a muzeelor - FOTO

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite