VIDEO Delicii din bucătăria bunicii. Cum pregătim moşocoarnele cu brânză dulce
0Moşocoarnele cu brânză dulce sunt un desert delicios ce nu lipseşte din nicio casă de pe Valea Barcăului, judeţul Sălaj, în zilele sfinte de sărbătoare. Acest preparat tradiţional se pregăteşte după o reţetă păstrată de la bunici şi străbunici şi merge de minune alături de un pahar cu lapte.
Printre cei care duc mai departe tradiţia bucatelor de odinioară se numără şi Ligia Alexandra Bodea, o tânără din localitatea sălăjeană Iaz, pasionată de păstrarea vechilor obiceiuri rurale. Ea spune că denumirea de “moşocoarne” vine de la “moşi cu coarne”, deoarece sunt împăturate într-un fel aparte, în colţuri, rezultând un fel de corniţe.
Reţeta a moştenit-o de la bunica ei şi o dezvăluie şi cititorilor “Adevărul”:
Se prepară un aluat dintr-un kilogram de făină de grâu, drojdie cât o nucă, trei gălbenuşuri, puţină sare, trei linguri de zahăr, 500 ml lapte călduţ şi 100 ml ulei. Se pun toate ingredientele într-un vas şi se frământă un aluat elastic până se desprinde de mâini, apoi se lasă la loc cald si ferit de curenţii de aer circa o oră, până îsi dublează volumul. Între timp, se pregăteşte umplutura, din 500 grame de brânză, trei ouă întregi şi 10 linguri de zahăr, Se ia câte o bucată de aluat, se întinde ca o plăcintă şi se pune brânza în mijloc, după care se împătură în colţuri. Se procedează la fel până se umple tava, se ung deasupra cu ou, după care să dă la cuptor timp de 20-25 de minute. După ce au devenit aurii, se scot din cuptor şi se lasă să "vorbească cu sfinţii" (să se răcească), cum obişnuiau să spună bunicii noştri, pentru câteva minute, după care se pot servi.
Vă mai recomandăm: