Un nou focar de pestă porcină într-o gospodărie din Sălaj. Peste 20 de porci au fost sacrificaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezenţa virusului pestei porcine africane în probele recoltate de la trei porci dintr-o gospodărie din Sălaj a fost confirmată de către autorităţi. Acesta este cel de-al doilea focar dintr-o exploataţie din judeţ.

Un nou caz de pestă porcină africană în afara mediului silvatic a fost confirmat în judeţul Sălaj, într-o gospodărie din localitatea Doh, comuna Măerişte. Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Sălaj, probele recoltate de la trei porci au ieşit pozitive pentru virusul PPA, astfel că atât animalele bolnave, cât şi celelalte 19 porcine din gospădărie au fost eutanasiate şi incinerate.

Întrunit în cursul zilei de sâmbătă, 16 februarie, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj, coordonat de către prefectul Florin Florian, a afoptat un plan de măsuri pentru controlul pestei. Astfel, în jurul focarului din Doh a fost stabilită o zonă de protecţie cu o rază de trei km, incluzând localităţile Doh şi Dumuslău, respectiv o zonă de supraveghere cu o rază de 10 km, incluzând localităţile: Camăr, Sărmaşag, Lompirt (parţial), Moiad, Măerişte, Giurtelecu Şimleului, Mălădia, Derşida, Carastelec, Pusta, Criştelec, Uileacul Şimleului, Cehei, Poiana Măgura, Bobota şi Zalnoc, respectiv localitatea Cehal (parţial), din judeţul Satu Mare.

În zona de supraveghere va fi realizată în zilele ce urmează un recensământ al exploataţiilor cu porcine.
De asemenea, au fost interziye deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală şi niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizarea autorităţii veterinare locale. Orice îmbolnăvire sau mortalitate trebuie anunţată la DSVSA Sălaj, iar animalele sau cadavrele trebuie izolate până la investigarea, intervenţia, recoltarea de probe şi dispunerea măsurilor de către autoritatea veterinară. La intrările şi ieşirile din gospodăriile populaţiei care deţin porci se vor instala dezinfectoare individuale şi se vor intreprinde campanii de informare a crescătorilor de suine cu privire la: evoluţia pestei porcine africane, modalitatea de transmitere, simptomatologia, restricţiile impuse, implementarea de norme minime de biosecuritate pentru crescători de suine, alte măsuri de prevenire a răspândirii şi combatere a bolii.

Acesta este cel de-al doilea focar de boală confirmat în gospodăriile din Sălaj, după cel descoperit la finele lunii ianuarie într-o exploataţia din localitatea Bobota. Atunci, toţi cei 20 de porci din respectiva gospodărie au fost ucişi şi incineraţi, proprietarul fiind despăgubit cu 11.800 de lei.

În mediul silvatic, boala a fost confirmată până în prezent la 37 de mistreţi.

Citiţi şi:

UPDATE Alertă în Sălaj! Pesta porcină a ajuns în gospodării şi se extinde în păduri

Pesta porcină dă liber la uciderea mistreţilor. Peste 1.000 de exemplare trebuie împuşcate

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite