Surpriza DIICOT: Managerul unor localuri din Zalău, arestat preventiv în dosarul mafiei păcănelelor măsluite
0Managerul a şapte localuri din Zalău a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. El face parte din gruparea specializată în măsluirea aparatelor electronice de jocuri de noroc, destructurată la sfârşitul lunii octombrie 2015 de către procurorii DIICOT Sălaj.
Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj l-au reţinut marţi, 12 ianuarie, pentru 24 de ore, pe Marius Călin Buduşan, în legătură cu care există suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârşirea infracţiunilor de aderare la un grup de crimă organizată, infracţiuni informatice şi complicitate la evaziune fiscală. Miercuri, 13 ianuarie, acesta a fost prezentat Tribunalului Sălaj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, instanţa admiţând cererea.
Marius Călin Buduşan face parte din gruparea infracţională specializată în măsluirea jocurilor de noroc destructurată de DIICOT Sălaj la sfârşitul lunii octombrie 2015, grupare condusă de Stelian Danco şi Radu Ciascai şi din care mai făceau parte şi Claudiu Coman, Remus Paneş, Paul Covaci, Alexandru Gâlgău, Kiczel Robert şi Ionuţ Crişan, toţi cercetaţi sub diverse măsuri preventive.
Lor li se alătură, acum, şi acest nou inculpat, despre care Dan Buduşan, procurorul de caz în acest dosar, spune că există ”suspiciunea rezonabilă că, din 2012, în calitate de manager a şapte locaţii din municipiul Zalău, în complicitate cu membrii grupării de crimă organizată, a permis acestora să modifice contoarele mecanice de la aparatele de jocuri, în schimbul unui procent de 50 la sută din totalul încasărilor – din fiecare lună! - de la aparate”. În această fază a urmăriri penale, inculpatul beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.
Potrivit procurorului, în perioada următoare vor fi audiaţi şi alţi administratori şi manageri ai societăţilor implicate în circuitul infracţional creat de grupare, cercetaţi până acum în stare de libertate.
De menţionat ar fi şi faptul că între acest din urmă inculpat şi procurorul de caz nu este o simplă coincidenţă de nume, între cei doi existând o legătură de rudenie mai îndepărtată.
Cum funcţiona caracatiţa păcănelelor măsluite
Potrivit lui Dan Buduşan, cercetările în acest dosar au început în iunie 2014, când ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj s-au sesizat cu privire la existenţa pe raza judeţului Sălaj a unui grup infracţional organizat format din 70 de persoane, grup specializat în infracţiuni informatice şi economice. Cauza a fost declinată la DIICOT - Biroul Teritorial Sălaj. În urma activităţilor informativ-operative desfăşurate s-a stabilit că începând cu anul 2012, 12 inculpaţi, în calitate de administratori, asociaţi şi angajaţi ai unor societăţi comerciale având ca obiect principal de activitate „activităţi de jocuri de noroc şi pariuri”, precum şi 51 de asociaţi sau administratori în fapt sau în drept a mai multor societăţi comerciale care deţin diferite baruri sau locaţii în care se află mai multe aparate de jocuri de noroc de tip slot machine, au constituit şi au aderat la un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii unor infracţiuni informatice şi economice. Astfel, o parte a membrilor grupării de crimă organizată au accesat fără drept cu concursul administratorilor barurilor sau localurilor mai sus amintite, sistemele informatice (aparate jocuri de noroc de tip slot - machine) instalate în aceste locaţii situate pe raza jud. Sălaj şi Maramureş prin folosirea de chei speciale care permit modificarea paginii principale în funcţie de care aparatul de jocuri electronice calculează algoritmul care setează procentul de câştig raportat la sumele de bani introduse în aparat şi înregistrate de contorul mecanic.Prin folosirea acestui procedeu, respectiv prin modificarea înregistrărilor electronice de pe pagina principală a aparatelor de jocuri de noroc, membri grupării şi-au însuşit sume importante de bani, constând în aceea că aparatele de jocuri de noroc nu mai eliberau sumele de bani clienţilor, conform algoritmului softului original, ci membrilor grupului infracţional, sume care erau apoi scoase din evidenţa contabilă prin modificarea paginii electronice şi implicit, a contorului mecanic care evidenţiază sumele de bani intrate şi ieşite din aparat.
Procurorii spun că aceste operaţiuni se realizau de regulă la sfârşitul fiecărei luni, ocazie cu care se stabileau datele ce urmează a fi înregistrate în evidenţa contabilă în concordanţă cu strategiile evazioniste urmărite, precum şi cu necesităţile de ascundere şi mascare a operaţiunilor de falsificare prin reflectarea parţială a câştigurilor băneşti încasate.
Oamenii legii spun că atât acesta, cât şi ceilalţi membri ai grupării au acumulat, din măsluirea aparatelor de tip slot - machine, averi fabuloase. Stelian Danco, spre exemplu, şi-a investit câştigurile în imobiliare, cumpărând, recent, nu mai puţin şase apartamente de lux în staţiunea Mamaia. În ciuda investiţiilor imobiliare, afaceristul nu ducea lipsă de lichidităţi. La percheziţiile efectuate în lipsa acestuia (era plecat la Miami) a fost ridicat un seif, deschis în cursul zilei de luni, 2 noiembrie. În seif se aflau 129.080 de euro,175.799 de lei şi 561,66 grame de aur.
La un alt lider, Radu Ciascai, anchetatorii au găsit cu ocazia percheziţiilor de joi, 29 octombrie, aproape 26 de kilograme de aur şi sume impresionante de bani (echivalentul a 3,5 milioane de lei a fost ridicat cu ocazia percheziţiilor).
Vă mai recomandăm: