Se întâmplă în România: Bone verificate de psiholog şi învăţate cum să se poarte cu copiii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul a fost lansat azi în Sălaj FOTO Olimpia Man
Proiectul a fost lansat azi în Sălaj FOTO Olimpia Man

168 de femei din Sălaj vor putea obţine diplomă de calificare în meseria de baby-sitter, prin „Şcoala bonelor”, un proiect finanţat din fonduri europene. Pentru asta ele trebuie să se înscrie, începând de luni, 18 februarie, la un curs gratuit ce se va desfăşura timp de 10 săptămâni în cinci localităţi din judeţ.

După cum explica azi, într-o conferinţă de presă, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj, Violeta Milaş, cursul de calificare se adresează exclusiv femeilor şomere sau fără ocupaţie, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 64 de ani. Cursantele mai trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ, şi alte condiţii, cum ar fi să nu realizeze venituri dintr-o activitate economică sau socială, în baza unui contract de muncă sau pe cont propriu;  să fie într-o stare de sănătate fizică şi psihică bună, care le face apte pentru îngrijirea şi supravegherea copiilor; să nu fi suferit o condamnare pentru care s-a pronunţat o hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi să nu fi fost decăzute din drepturile părinteşti sau să nu li se  fi fost interzise drepturile părinteşti. Violeta Milaş a mai precizat că, pentru a putea face faţă cursurilor, viitoarele bone ar trebui să aibă minimum opt clase. De asemenea, ele vor trebui să treacă, mai întâi, de o o evaluare psihologică, prin care să se stabilească dacă sunt capabile să lucreze cu copii.

Sălăjencele interesate şi care îndeplinesc aceste condiţii trebuie să se înscrie în proiect în perioada 18 februarie – 31 martie. Înscrierile se fac, în Zalău, la sediul DGASPC, în Şimleu Silvaniei, la Centrul Social Multifuncţional, în Cehu Silvaniei, la Centrul Social Multifuncţional, şi la primăriile din Sărmăşag şi Meseşenii de Jos. Cursurile vor începe la mijlocul lunii aprilie şi vor dura 10 săptămâni. La Zalău sunt prevăzute două grupe a câte 28 de cursante fiecare, iar la Şimleu Silvaniei, Cehu, Sărmaşag şi Meseşenii de Jos, câte o grupă.

La finalul cursului, viitoarele bone vor primi diplome de baby-sitter recunoscute în toate ţările Uniunii Europene.

Prezent la conferinţa de presă de azi, primarul comunei Meseşenii de Jos, Sandu Berceanu, a apreciat că mare parte din cursante îşi vor găsi un loc de muncă graţie calificării dobândite, declarând că, la nivelul comunei sale, multe dintre ele vor putea lucra ca şi bone la viitoarele creşe şi grădiniţe cu program prelungit, pe care primăria şi le doreşte în comună. Directorul DGASP a  completat că şi instituţia pe care o reprezintă are nevoie de personal cu această calificare, dar că angajări se vor putea face doar după ce guvernul va debloca posturile.

Bancă de date cu bonele calificate

Potrivit Violetei Milaş, pentru a veni în sprijinul părinţilor care caută un baby-sitter calificat, în care să poată avea încredere, se doreşte realizarea, în colaborare cu AJOFM, a unei baze de date, în care să fie incluse toate absolventele cursurilor. Mai mult, ar putea fi creată şi o asociaţie a bonelor care să fie interfaţa între părinţi sau instituţii care au nevoie de astfel de personal calificat şi bonele respective.

Proiectul este derulat, la nivel naţional, de Fundaţia Romanian Angel Appeal. În Sălaj, parteneri locali sunt DGASPC Sălaj, Primăria Meseşenii de Jos şi Primăria Sărmăşag. Şcoala Bonelor a fost înfiinţată în cadrul programului cu finanţare europeană „Femei pentru femei – Program naţional de calificare şi acreditare a femeilor în ocupaţia de baby-sitter”, cofinanţat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013 – „Investeşte în oameni!". Proiectul a fost realizat  pentru a veni atât în sprijinul femeilor şomere sau fără ocupaţie, cât şi în sprijinul femeilor sau familiilor care au copii şi care, din cauza numărului insuficient de locuri în creşe şi grădiniţe, sunt nevoite să apeleze la bone fără calificare.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite