Satul natal al lui Corneliu Coposu există în documente de opt secole. Cum este marcată aniversarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta se împlinesc 800 de ani de la prima atestare documentară a localităţii sălăjene Bobota. Momentul va fi marcat printr-o expoziţie al cărei vernisaj va avea loc azi, la Galeria de Artă "Ioan Sima".

Potrivit istoricului Marin Pop, localitatea Bobota este atestată documentar la anul 1213 sub numele de villa Babud. Potrivit profesorului Gheorghe Chende Roman, autorul Dicţionarului localiăţilor din judeţul Sălaj, numele localităţii vine de la antroponimul baba. La un moment dat, localitatea era trecută în documente ca Nagy Derşida.

Momentul aniversar de anul acesta va fi marcat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă-Zalău, sub egida Consiliului Judeţean Sălaj, în colaborare cu Filiala Sălaj a Fundaţiei „Corneliu Coposu”, prin expoziţia expoziţia „Localitatea Bobota – 800 de ani de la prima atestare documentară”, care cuprinde secvenţe din bogata istorie a satului (instituţii publice, biserica, şcoala, personalităţi) precum şi din cadrul campaniilor de documentare efectuate în vederea întocmirii Monografiei localităţii Bobota, care se află sub tipar. Expoziţia cuprinde şi un interior ţărănesc de început de secol XX specific zonei, reconstituit la galerie. Vernisajul expoziţiei are loc astăzi, 6 iunie 2013, începând cu orele 16, la Galeria de Artă „Ioan Sima” din Zalău.

Satul Bobota a dat de-a lungul timpului nume importante ale istoriei româneşti, cel mai cunoscut fiind, de departe, cel al lui Corneliu Coposu, născut la Bobota, în familia preotului satului de la începutul secolului al XX-lea, Valentin Coposu.

 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite