Sălajul, primul judeţ din România care evaluează starea de sănătate dentară a populaţiei. 3.000 de persoane vor beneficia de control stomatologic gratuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii dentişti din Sălaj vor să tragă un semnal de alarmă cu privire la starea precară a sănătăţii dentare din România.

Aproximativ 3.000 de sălăjeni din patru oraşe şi şase comune vor beneficia de consultaţii stomatologice gratuite în cadrul primului şi singurului program din România ce are ca scop evaluarea stării de sănătate buco-dentară a populaţiei.

După cum susţine Corin Penciuc, preşedinte al Colegiului Medicilor Dentişti Sălaj şi iniţiator al programului, cercetarea va demara în noiembrie şi se va derula pe parcursul a 10 luni, pentru a face posibilă radiografierea principalelor probleme dentare ale sălăjenilor. Reprezentantul CMD Sălaj speră ca în acest fel să sensibilizeze factorii decidenţi în vederea luării unor măsuri care să vină în sprijinul populaţiei.

„Studiul se doreşte a fi un suport tehnic de specialitate în vederea acordării de consultanţă tehnică factorilor decidenţi de la nivel central şi local. Totodată, el va reprezenta un suport în vederea elaborării unor politici publice care să vizeze medicina dentară. Ne propunem să evaluăm necesarul de servicii de medicină dentară, efortul financiar şi de punere în executare a proiectelor operaţionale, în special cele care vizează profilaxia, urgenţele şi anomaliile dento-maxilare”, a precizat Corin Penciuc.

Acesta susţine că serviciile de medicină dentară au fost neglijate în ultimii ani, lucru reflectat în numeroasele probleme cu care se confruntă populaţia. „Există foarte multe persoane, şi în special copii, cu anomalii ale dinţilor şi ale maxilarelor, care ar putea fi corectate uşor dacă ar fi identificate la timp. Boala parodontală, ce apărea în jurul vârstei de 40-45 de ani, debutează acum chiar şi înainte de 20 de ani; mulţi oameni nu cunosc noţiunile de bază ale igienei orale, iar controlul periodic la medicul dentist este neglijat”, susţine preşedintele CMD Sălaj. În opinia sa, în lipsa unor statistici precum cea care va fi realizată în cadrul programului de evaluare, politicile publice nu au pe ce să se bazeze. „Dacă nu se vorbeşte despre toate aceste probleme de sănătatea dentară, nu înseamnă că ele nu există. Din păcate, în România ultimilor ani, statul nu a făcut investiţii domeniul asistenţei stomatologice în sistemul public de sănătate, dar nici nu a direcţionat fonduri către populaţie pentru profilaxie şi urgenţe”, reclamă Penciuc.

Copiii, gravidele şi lăuzele, grupe de risc

Potrivit spuselor sale, ambiţiosul proiect se derulează prin participarea, într-o primă fază, pe bază de voluntariat a circa 20 de medici, care vor completa fişe complexe de sănătate, ce vor fi mai apoi prelucrate. "Demersul vizează stabilirea statusului dentar, statusul parodontal, anomaliile dento-maxilare şi gradul de igienă al subiecţilor", a explicat şeful dentiştilor din judeţ.

O atenţie deosebită va fi acordată şi grupelor de risc: copii cu vârste între 3 şi 18 ani, precum şi gravidele şi lăuzele. "Copiii sunt grupe de risc pentru că sunt populaţie în evoluţie. Ei trebuie să beneficieze de programe de profilaxie şi să aibă un acces cât mai larg la serviciile de stomatologie. Orice afecţiune tratată până în 16 ani îi scuteşte pe copii pe termen lung de a mai avea probleme privind patologia stomatologică", a punctat Penciuc. În ceea ce priveşte gravidele şi lăuzele, medicul dentist susţine că Ministerul Sănătăţii are un program de monitorizare a acestora, care nu acoperă, însă, bolile stomatologice: "Studiul încearcă să evidenţieze şi necesitatea de a intra într-un program de monitorizare a lăuzelor şi gravidelor, pentru că petrecând trei ani fără a accesa un cabinet medical de teama că ar putea fi afectat fătul şi, mai apoi, copilul alăptat, nu face decât să agraveze problema de sănătate".

Întregul sprijin logistic al proiectului este asigurat de Colegiul Medicilor Dentişti Sălaj, prin implicarea resursei umane de care dispune.

Vă mai recomandăm:

Practicianul Anului 2016 este o sălăjeancă. Directorul de îngrijiri medicale al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău a fost premiat în Anglia

Pericolele din spitale, dezbătute la Zalău. Lecţie englezească despre siguranţa pacientului

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite