Românii strâng rândurile în jurul lui Iuliu Maniu. Salvarea casei - o datorie morală pentru răul făcut de comunişti Sfinxului de la Bădăcin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Români simpli, din ţară şi din străinătate, s-au alăturat campaniei care îşi propune să salveze de la ruină casa memorială a lui Iuliu Maniu din localitatea sălăjeană Bădăcin. 30.000 de lei s-au strâns până acum, iar campania continuă.

Deşi nu au fost donaţii spectaculoase, fiecare contribuind, după posibilităţi, cu sume mici (cea mai mare sumă provine de la Fundaţia Corneliu Coposu – 5.000 de lei), s-au adunat deja 30.000 de lei. Organizatorii spun că ar mai fi nevoie de încă 15.000 pentru a demara lucrările de consolidare, de primă urgenţă.

Salvarea casei memoriale a lui Iuliu Maniu ar trebui să fie o datorie de suflet pentru România şi pentru toţi românii, dată fiind denigrarea de către comunişti a personalităţii fostului premier al ţării şi a minimalizării rolului pe care acesta l-a avut în istorie.


 Potrivit istoricului Marin Pop, Iuliu Maniu a fost unul dintre principalii artizani ai actului de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia. Apoi, între anii 1928 şi 1933, a fost de trei ori prim-ministru într-o perioadă dificilă, în care ţara a trecut, într-un context mai larg, internaţional, printr-o criză economică. În 1930, când prinţul Carol al II-lea, care renunţase la tron pentru a se distra în lume cu amanta sa, doreşte să revină în ţară, el este acceptat la tron cu o condiţie cerută de prim-ministrul Maniu: să nu o aducă în ţară pe Elena Lupescu şi să se împace cu soţia sa. Carol al II-lea l-a înşelat pentru că Elena Lupescu a fost adusă în ţară sub nume conspirativ. Când a aflat Maniu că nu s-a ţinut de cuvânt a mers la Sinaia şi a pus demisia de onoare pe masă. În timpul lovitorii de Palat de la 23 august 1944, Iuliu Maniu refuză să formeze, în calitate de prim-ministru, un nou guvern după înlăturarea lui Antonescu. „Refuzul lui Maniu a fost justificat de împrejurarea că Uniunea Sovietică a condiţionat semnarea armistiţiului de acceptarea, de către România, prin acordul de armistiţiu, a frontierei de răsărit, impusă prin ultimatumul de la 26 iunie 1940“, spunea, într-o scrisoare - document, Corneliu Coposu, care îi fusese secretar personal şi politic lui Maniu. Sunt doar câteva dintre momentele - cheie ale istoriei noastre naţionale în care Iuliu Maniu a avut un rol hotărâtor, minimalizat, însă, de manualele din perioada comunistă şi nu numai.

Casa construită la Bădăcin de tatăl lui Iuliu Maniu a suferit aceeaşi marginalizare ca şi imaginea celui supranumit Sfinxul. Acum, o mână de oameni frumoşi vrea să schimbe starea de ruină în care se află imobilul, dar pentru asta are nevoie de ajutorul nostru.


Doritorii pot să sprijine acest proiect, donând în conturile:

Lei: RO22RZBR0000060002085400

Euro: RO18RZBR0000060002899205

Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj

Vă mai recomandăm:

Cum justifică Seniorul Coposu cele trei „greşeli“ ale lui Iuliu Maniu

Cum au vrut austro-ungarii să scape de Iuliu Maniu. Răzbunarea premierului maghiar pentru refuzul românului de a jura fidelitate Regatului Ungariei

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite