Reţetă cu verdeţuri de primăvară. Cum faci cea mai gustoasă mâncare de leurdă, urzici şi spanac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pline de vitamine şi de energie, adevărate bombe de sănătate, verdeţurile de primăvară nu ar trebui să lipsească din alimentaţia noastră.

Primăvara a venit cu o grămadă de verdeţuri, care ar trebui să fie prezente în meniul nostru zilnice. Bogate în clorofilă, plantele verzi ne ajută să scăpăm de toxinele acumulate peste iarnă, când alimentaţia noastră s-a bazat pe proteine animale şi grăsimi. Ele combat constipaţia, întăresc imunitatea, au efect antiinflamator şi antioxidant.
Cunoscutul maestru bucătar Mircea Groza propune o reţetă plină cu verdeţuri benefice sănătăţii.

Ingrediente:

leurdă, urzici şi spanac

lapte

ulei

făină

smântână

sare, piper

Verdeţurile se aleg frunză cu frunză, se curăţă de codiţe şi se spală bine în mai multe ape. Puneţi într-o oală apă la fiert, iar în momentul în care dă în clocot, adăugaţi verdeţurile. Le lăsaţi doar cât să se opărescă, apoi strecuraţi, iar când s-au răcit puţin, le tocaţi mărunt. Pentru această operaţiune puteţi folosi fie maşina de tocat, fie cuţitul.

Într-o cratiţă turnaţi o lingură generoasă de ulei şi trei linguri de făină albă, amestecând continuu la foc mic. Adăugaţi sare şi diluaţi cu lapte rece, până când obţineţi o compoziţie omogenă, cremoasă, suficientă pentru a îngloba cantitatea de verdeaţa tocată. Lăsaţi să se gătească la foc mic, amestecând mereu, ca într-o mămăligă. Completaţi cu un cub de unt, de dimensiunea unei nuci, cu o lingură zdravănă de smântână, sare şi piper după gust şi mai lăsaţi să dea câteva clocote.

Reţeta poate fi adaptată în funcţie de verdeţurile pe care le aveţi la îndemână. Astfel, dacă optaţi pentru o mâncare doar din spanac ori doar cu urzici, adăugaţi şi câţiva căţei de usturoi pisaţi, pentru un plus de savoare. Preparatul va ieşi la fel de gustos şi dacă folosiţi ca ingredient principal măcrişul, ştevia, salata ori loboda. Când serviţi, puneţi în farfurie câteva felii de caş de oaie, prăjit în prealabil în puţin ulei, condimentat cu sare, piper şi cimbru, sau ouă ochiuri sau caş pane.

Pentru cei care ţin post, bucătarul propune varianta cu suc de roşii în loc de lapte, servită alături de mămăligă ori pâine de casă.

Poftă bună!

Vă mai recomandăm:

Cum să faci un mic dejun gustos. Reţeta delicioasă a pâinii cu ou şi ceapă la cuptor

Din caietul de reţete al bunicii. Cum se prepară cea mai gustoasă supă cu găluşte

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite