Reţea specializată în înşelarea şi falimentarea firmelor. Acţiona prin 20 de firme - fantomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O reţea specializată în înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani a fost destructurată de poliţişti din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj şi ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, sub coordonarea procurorilor DIICOT Sălaj.

Reţeaua acţiona în mai multe judeţe din Transilvania. Două dintre firmele prejudiciate de aceştia au dat faliment. Este vorba despre un depozit de materiale de construcţii din Cehu Silvaniei şi despre o firmă din Turda, judeţul Cluj.

 Potrivit unui comunicat al DIICOT, începând cu anul 2008, membrii grupării au achiziţionat diferite produse, în cantităţi foarte mari,  (materiale de construcţie,  îngrăşăminte chimice, calculatoare, laptopuri, sisteme tip DVD, camere video, etc.) de la mai multe depozite de pe raza judeţelor Sălaj, Cluj, Satu Mare, Bihor, Maramureş, Braşov, Prahova, pe care le-au plătit  cu file CEC sau Bilete la Ordin fără a avea acoperirea necesară.

Ulterior, bunurile erau vândute de către o parte din membrii grupării  altor membrii ai acestui grup infracţional, care  deţineau depozite şi care le comercializau pe  piaţa neagră  la un preţ de aprox. 50% din valoarea reală a acestor bunuri.

S-a stabilit faptul că, societăţile folosite de către membrii grupării nu au desfăşurat niciun fel de activitate productivă sau comercială reală, acestea fiind înfiinţate sau preluate doar în scopul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi evaziune fiscală.

Prejudiciul cauzat până în prezent este de  600.000 euro, fiind identificate 50 de părţi vătămate.
Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare au fost ridicate mai multe documente contabile, peste 40.000 euro, ştampile ale unor societăţi comerciale folosite pentru activitatea de inducere în eroare şi instrumente de plată.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.  Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Până în acest moment, procurorii au început urmărirea penală pentru infracţiunea de înşelăciune împotriva a 39 de persoane. Nouă dintre ele au fost reţinute, luni, 20 ianuarie, în urma mai multor percheziţii efectuate de lucrători ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, sub coordonarea procurorilor DIICOT Sălaj. Pentru 11 dintre membrii reţelei, procurorii au cerut, astăzi, arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile.

Urmează să fie demarate cercetările şi în privinţa infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Citeşte şi Se întâmplă în Sălaj: politica, afacerile şi evaziunea fiscală fac casă bună împreună

„Regele bitumului”, condamnat pentru evaziune fiscală, contestă decizia instanţei

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite