Se întâmplă în Sălaj: politica, afacerile şi evaziunea fiscală fac casă bună împreună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi dintre cei trei învinuiţi au candidat la alegerile parlamentare din decembrie FOTO Arhivă
Doi dintre cei trei învinuiţi au candidat la alegerile parlamentare din decembrie FOTO Arhivă

Cel puţin trei oameni politici din Sălaj au fost trimişi, în ultima perioadă, în judecată după ce au fost cercetaţi penal pentru evaziune fiscală. Alţii sunt în curs de cercetare penală pentru infracţiuni similare şi urmează să fie trimişi, în curând, şi ei în judecată.

Evaziunea fiscală pare să completeze triunghiul amoros din care mai fac parte politica şi afacerile. Cum pentru a face politică este nevoie de bani, se pare că mai mulţi sălăjeni s-au gândit să facă rost de bani pentru cariera lor politică înşelând statul. Sunt cel puţin trei dosare pe rolul Tribunalului Sălaj în care sunt judecaţi pentru evaziune politicieni din judeţ.


Primul a fost înregistrat în octombrie, cu puţin timp înainte de campania electorală pentru alegerile parlamentare şi îl vizează pe un membru al PP-DD aflat, la un moment dat, în cărţi pentru o candidatură. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău, acesta a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni de evaziune fiscală, săvârşite în formă continuată şi aflate în concurs real. . Mai exact, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, în perioada ianuarie 2005 – martie 2006 acesta a omis să înregistreze în contabilitate veniturile realizate, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 285.153 de lei (constând în TVA şi impozit pe profit). Cea de-a doua faptă pentru care este trimis în judecată acesta este că în perioada 2006 – 2007 a înregistrat în contabilitatea societăţii sume care nu au avut la bază operaţiuni reale. Prejudiciul cauzat în acest caz a fost evaluat la 415.008 lei.


Săptămâna trecută, pe rolul Tribunalului Sălaj a fost înregistrat un alt dosar de evaziune fiscală, aparţinând, de această dată unui membru PDL, candidat la alegerile parlamentare din decembrie. Acesta a fost cercetat pentru două fapte de evaziune fiscală, pentru una aplicându-i-se o amendă administrativă, iar pentru cea de-a doua, în care prejudiciul a fost mai mare, a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, politicianul, împreună cu asociatul său, au omis să înregistreze în activitatea contabilă a societăţii operaţii comerciale efectuate şi venituri realizate, sustrăgându-se în acest fel de la plata către bugetul de stat a sumei de 306.758 de lei, care reprezintă TVA şi impozit pe profit.


Ceva mai nou este dosarul unui lider UNPR, trimis în judecată săptămâna aceasta după ce nu a achitat integral prejudiciul de 12.701 lei produs prin nevirarea la termen a obligaţiilor cu reţinere la sursă aferente perioadei iunie 2006 – decembrie 2007.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite