Războiul interjudeţean pentru Pizda Babei. Izvorul, marcat pe Google Maps, atrage „legiuni“ de turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Izvorul cu nume trivial, pe vremea când încă mai avea plăcuţă turistică FOTO Facebook
Izvorul cu nume trivial, pe vremea când încă mai avea plăcuţă turistică FOTO Facebook

Situat la graniţa dintre Sălaj şi Maramureş, izvorul cu nume deocheat este revendicat de locuitorii ambelor judeţe. Delimitarea cadastrală a teritoriilor administrative şi marcarea hotarelor a făcut lumină parţial în disputa istorică.

Locuitorii din Poiana Blenchii, judeţul Sălaj, şi maramureşenii din Coroieni îşi dispută proprietatea asupra unui izvor situat la graniţa dintre cele două judeţe şi care a cărui denumire trivială a rezistat peste secole.

Obiectivul figurează şi în motorul de căutare Google Maps, prin localizare precisă pe hartă şi recenzii din parte celor care l-au vizitat de-a lungul timpului.

Este vorba despre o mini-peşteră aflată chiar pe marginea drumului judeţean, intitulată Pizda Babei, din care izvorăşte un firicel de apă, ale cărei proprietăţi sunt mult lăudate de către majoritatea localnicilor.

Primarul comunei sălăjene Poiana Blenchii, Augustin Chifor (foto jos), susţine că nu există nicio îndoială cu privire la apartenenţa teritorială a izvorului.

„Este al comunei noastre, fără nicio discuţie. Aşa a fost dintotdeauna, aşa că degeaba susţin vecinii din Maramureş că ar fi pe teritoriul lor. De când mă ştiu a aparţinut de Poiana Blenchii şi aşa va rămâne, deşi maramureşenii se laudă că ar fi al lor“, ne-a declarat hotărât primarul Chifor. În susţinerea afirmaţiilor sale, edilul invocă o monografie a satului, veche de peste două secole, în care scrie clar că „Pizda Babei“ aparţine de Poiana Blenchii. Ba mai mult, ţine să precizeze primarul Chifor, zona în care se află respectivul amplasament figurează şi în documentele cadastrale ca fiind pe teritoriul Sălajului: „Avem chiar şi acte care atestă că izvorul este al nostru. Asta ca să nu mai zic că indicatorul de ieşire în Poiana Blenchii este la vreo 500 de metri după izvor“.

primarul augustin chifor

Izvor pierdut printr-o semnătură

De cealaltă parte, primarul din comuna maramureşeană Coroieni, Gavril Ropan, susţine că a pierdut izvorul cu denumire trivială dintr-o neatenţie clasică în mediul edilor locali: a semnat ca primarul. Cândva, susţine Ropan, izvorul se afla pe pământ maramureşean, însă noua delimitare teritorială a unităţilor administrative a schimbat datele problemei.

„Avem o hartă veche în care izvorul ăsta apare pe teritoriul administrativ al satului Baba, comuna Coroieni. De altfel, până însăşi denumirea lui este în strânsă legătură cu satul maramureşean Baba. E «a Babei», deci, teoretic, este a noastră“, afirmă Ropan (foto stânga). Cu toate acestea, comuna pe care o conduce s-a trezit fără celebrul izvor. S-a întâmplat în urmă cu vreo trei ani, spune edilul din Coroieni, când a semnat o nouă delimitare a Unităţilor Administrativ Teritoriale. „Nu m-am uitat ce semnez. În documentele respective graniţa dintre Poiana Blenchii şi Baba era mutată astfel încât izvorul trecea la judeţul Sălaj“, afirmă cu mâhnire Gavril Ropan.

La „menopauză“ în vreme secetoasă

Numele mai puţin obişnuit al izvorului vine de la aspectul de vulvă al stâncii de calcar. Oamenii locului demontează zvonurile potrivit cărora în spatele acestei denumiri ar sta vreo legendă, a cărei eroină ar fi fost o bătrână care şi-a potolit setea în zonă. „Nici vorbă! Astea-s poveşti! Nu este nicio legendă. Se cheamă aşa doar pentru că seamănă cu organul genital feminin“, menţionează o localnică.

primar ropan gavril

Vestitul izvor din flancul drept al Cheilor Babei este situat pe drumul spre Târgu Lăpuş, un loc în care poposesc frecvent în special cei care merg la Mănăstirea Rohia. „Oamenii se opresc mereu pentru a bea o gură de apă din izvorul care ne-a adus faima în ţară. Unii beau de sete, alţii ca să se convingă că din stâncă curge apă şi nu altceva“, glumeşte un bărbat.

Unii săteni din Poiana Blenchii se aprovizionează permanent de aici, susţinând că o apă atât de rece şi de cristalină nu se mai găseşte nicăieri. O spune chiar şi primarul sălăjean: „Nu are debit foarte mare, dar este o apă foarte bună, foarte rece“. Alţii pun la îndoială, însă, igiena apei, aşa că evită să bea. „Am 50 de ani şi nu ştiu dacă mă credeţi, dar nu am gustat în viaţa mea apa asta. Ce ştiu eu cine ce-a făcut acolo ori cât e de curată apa?!“, spune un alt om al locului.

image

Pe timpul verii, în perioadele secetoase, izvorul seacă sau, aşa cum se amuză cei din zonă, „intră la menopauză“.

Un turist pudic a şterpelit plăcuţa. „Pizda Babei“ este magnet pentru turişti, cei mai mulţi dintre ei înghesuindu-se să se fotografieze în imediata apropiere a izvorul cu plăcuţa inscripţionată cu numele şugubăţ care, până nu demult, era amplasat pe stâncă pe o plăcuţă metalică.

Alţii, mai pudici din fire, au avut grijă să mâzgălească cuvântul necuviincios, pentru ca în urmă cu câteva luni, plăcuţa să dispară cu totul, cel mai probabil din cauza unui trecător deranjat de obsenitatea inscripţiei. Se pare că falsa pudoare a unora a primat în faţa exploatării brandului şi a creşterii potenţialului turistic al obiectivului. „Probabil s-a gândit că nu e educativ şi de aceea a dat-o jos“, ne spune o femeie din Poiana Blenchii.

Dispariţia plăcuţei a trezit nemulţumirea majorităţii localnicilor, care nu văd în denumirea izvorului ceva de care ar trebui să se jeneze sau care ar trebui schimbat, modificând o denumire care a străbătut istoria şi generaţiile. Ba, mai mult, ar fi încântaţi să ştie că în satul lor s-ar opri, fie şi doar să-şi ostoiască setea, turiştii curioşi din ţară ori din străinătate.

Falsa apă minerală din Poiana Blenchii

apa izvor

Autorităţile din Poiana Blenchii n-au depus, însă, eforturi semnificative pentru a exploata zona din punct de vedere turistic, deşi potenţialul a fost vizitat de desele „pelerinaje“ turistice din ultima perioadă. Peisajul din împrejurimi este unul splendid. La nici 150 de metri distanţă de celebrul izvor poate fi admirată peştera Gaura Zmeului, despre care legenda spune că ar adăposti un zmeu fioros.

Facebook-ul abundă în fotografii cu turişti care au trecut, întâmplător ori mânaţi de curiozitate, prin această parte a ţării, iar comentariile sunt pe măsura denumirii deocheate a izvorului.

Ba mai mult, pe reţeaua socială circulă imaginea unei sticel cu apă îmbuteliată – „Regina apelor minerale“ – pe eticheta căreia se precizează, ca sursă, izvorul din Poiana Blenchii. Autorităţile locale spun că este doar o glumă şi că nu există un producător care să fi livrat pe piaţă un produs sub acest brand.

Vă mai recomandăm:

Încă un dosar penal pentru un fost consilier judeţean din Sălaj. Ce acuzaţii îi aduc procurorii

Preot ortodox, despre notele informative în comunism: „Dădea bine să trec în rapoarte că au fost mai puţini oameni“

Culmea tupeului! Condamnat la închisoare cu executare pentru trafic de droguri, un tânăr din Zalău continua să vândă etnobotanice

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite