Procurorii DIICOT cer pedepse mai mari pentru ”Napoleon” de Iaşi şi pentru soţia sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii spun că o pedeapsă mai aspră ar putea constitui un ”exemplu”
Procurorii spun că o pedeapsă mai aspră ar putea constitui un ”exemplu”

Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Sălaj au făcut apel la sentinţa Tribunalului Sălaj de joi, 31 iulie, prin care controversatul om de afaceri din Iaşi Nicuşor Stănescu, zis ”Napoleon”, a fost condamnat la zece ani de închisoare cu executare pentru trafic de minori. Procurorii cer, atât în cazul acestuia, cât şi în cel al soţiei sale, pedeapsa maximă, de 12 ani de detenţie.

”Noi am cerut pedeapsa maximă, de 12 ani, pentru toţi trei. Mi se pare o faptă deosebit de periculoasă – să cumperi, efectiv, un copil – şi cred că trebuie să descurajăm astfel de fapte. Şi nu putem să facem asta decât prin pedepse maxime. Am declarat apel”, spune Dan Buduşan, procurorul şef al DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj.


Nicuşor Stănescu a fost trimis în judecată, alături de soţia sa, Mărioara Stănescu, şi de recidivistul zălăuan Şerban Zabar Zălin, intermediarul vânzării, în luna februarie la acestui an, în baza rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Sălaj. Joi, 31 iulie, magistraţii Tribunalului Sălaj s-au pronunţat în acest dosar dispunând ani grei de închisoare pentru toţi trei. Mai exact,  Nicuşor Stănescu a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru trafic de minori, la un an pentru fals în declaraţii şi la doi ani pentru participaţie proprie la fals intelectual, el având de executat pedeapsa rezultantă de 10 ani de închisoare cu privare de libertate.


 11 ani şi 393 de zile ar urma să stea în spatele gratiilor, Şerban Zabar Zălin, concubinul mamei bebeluşului vândut, în cazul său la pedeapsă adăugându-se şi un spor de pedeapsă cauzat de faptul că acesta fusese eliberat din închisoare condiţionat cu câteva luni înainte de săvârşirea faptei. Soţia omului de afaceri, Mărioara Stănescu, a fost condamnată la şase ani de detenţie.


 Tot prin decizia de joi a Tribunalului Sălaj - care nu este definitivă - a fost admisă şi acţiunea civilă formulată de tatăl biologic al copilului. Magistraţii au stabilit, în acest caz, plata de către inculpaţi a unor daune morale în cuantum de 20.000 de lei.


 Potrivit datelor furnizate de procurorii DIICOT Sălaj, ieşeanul a abordat-o pe mama copilului, o tânără de etnie romă care cerşea cu cel mic în braţe în intersecţiile din Zalău, în cursul lunii octombrie 2013. Pentru că ea a refuzat oferta ieşeanului de a-i cumpăra copilul (preţul avansat iniţial de acesta fiind de 10.000 de lei), a intervenit concubinul acestuia, un bărbat condamnat în mai multe rânduri la închisoare, ultima eliberare având loc chiar anul acesta în luna iulie. Concubinul a încercat să o convingă pe femeie, bătând-o, să fie de acord cu vânzarea copilului. În cele din urmă, copilul a fost vândut familiei bărbatului din Iaşi, nu înainte ca acesta să reuşească să fie trecut în certificatul de naştere al copilului ca şi tată natural. De altfel, în momentul în care mama a reclamat la Poliţie că i s-a luat şi vândut copilul, iar oamenii legii l-au găsit pe bărbat şi pe copil într-o pensiune din Zalău, el a susţinut şi în faţa poliţiştilor că este tatăl biologic al acestuia. Testele ADN au infirmat declaraţia bărbatului.


 Condamnat şi în Iaşi


 Ieşeanul a fost condamnat chiar anul acesta la închisoare cu executare pentru spălare de bani şi este cercetat penal într-un alt dosar de acest gen, instrumentat de DIICOT Iaşi. Zălăuanul a fost condamnat şi el în mai multe rânduri pentru furt, ieşind din închisoare, înainte de termen, în luna iulie.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite