Primar aflat la al cincilea mandat, judecat pentru corupţie. Şi-a angajat fetele la primărie şi a achitat din bani publici lucrări neefectuate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul a fost ales pentru a cincea oară
Primarul a fost ales pentru a cincea oară

Seria primarilor care consideră primăria propria feudă continuă în Sălaj cu edilul din Chieşd, unul dintre cei mai longevivi şi, prin urmare, şi mai apreciaţi primari din judeţ. Edilul este trimis în judecată de procurori după ce şi-a angajat fiicele la primărie şi a plătit unei firme private lucrări neefectuate.

Ilegalităţile primarului din Chieşd, Ioan Cătană, au fost descoperite în urma sesizării din oficiu a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. Cercetările au fost finalizate, zilele acestea, prin rechizitoriu, dosarul urmând să fie înregistrat pe rolul Judecătoriei Şimleu Silvaniei.


Potrivit rechizitoriului, procurorii îl acuză pe primar de conflict de interese (două infracţiuni), abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie în formă continuată (două acte materiale) şi fals intelectual. Mai exact,  în calitate de primar al comunei Chieşd, Cătană a emis Dispoziţia nr. 331/06.10.2010, prin care a încadrat-o, începând cu data de 11.10.2010, pe numita Catană Anca Diana, fiica sa, în funcţia de execuţie de muncitor calificat 1, gradaţia 1 la Serviciul salubrizare din cadrul instituţiei pe care o conducea şi Dispoziţia nr. 103/25.03.2010 prin care Mitruţ Mihaela Maria, o altă fiică a sa, a fost încadrată în cadrul instituţiei pe care o conducea, în funcţia publică de execuţie de referent cu grad profesional superior, treapta III de salarizare, gradaţia 3. De asemenea, primarul ar fi solicitat Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Sălaj alocarea sumei de 65.753 lei, în temeiul OG nr. 13/2012, deşi nu erau îndeplinite condiţiile legale pentru aceasta şi de a dispune viramentul sumei de 65.753 lei într-un cont al SC Ceconi Group SRL Bixad, în baza unui contract de cesiune încheiat între SC Ceconi SRL Bixad în calitate de cedent şi SC Ceconi Group SRL Bixad în calitate de cesionar (cesiunea fiind acceptată de Comuna Chieşd, deşi nu exista o creanţă exigibilă pentru această sumă) şi a dispus plata sumei de 25.484,97 lei în contul SC Ceconi SRL Bixad pentru lucrări care, faptic, nu au fost realizate la baza sportivă Chieşd. Tot el ar fi depus la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sălaj cererea prin care a solicitat alocarea sumei de 65.753 lei, în temeiul OG nr. 13/2012 şi a anexat respectivei cereri înscrisul intitulat “Situaţia obligaţiilor de plată către operatorii economici, furnizori de bunuri servicii şi lucrări şi/sau către operatorii economici care prestează serviciul public de producere transport şi distribuţie a energiei termice în sistem centralizat” prin care a atestat în mod nereal împrejurarea că ar exista o creanţă a comunei Chieşd către SC Ceconi SRL în cuantum de 65.753 lei.
În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi contabila primăriei, Aurica Băbţan Aurica, acuzată de de complicitate  la infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie în formă continuată (două acte materiale), şi administratorul firmei din Bixad, Ioan Cardoş, acuzat şi el de complicitate la  infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.


Procurorii spun că Aurica Băbţan a întocmit ordine de plată şi le-a semnat având a doua semnătură, prin aceste instrumente fiind decontate lucrări neefectuate către SC Ceconi SRL la baza sportivă în valoare totală de 25.484,97lei, şi fiind achitată suma de  65.753  lei către SC Ceconi  Group SRL în condiţiile în care nu exista o creanţă exigibilă pentru această sumă în favoarea SC Ceconi SRL sau SC Ceconi Group SRL. Cardoş, în calitate de administrator de fapt al SC Ceconi SRL Bixad, (având specimen de semnătură pentru contul bancar al societăţii şi semnând contractul de lucrări cu Comuna Chieşd nr. 793/23.04.2010, a semnat contractul de cesiune de creanţă pentru suma de 65.753 lei, contractul fiind încheiat între S.C. Ceconi SRL în calitate de cedent, S.C. Ceconi Group SRL Bixad în calitate de cesionar, Comuna Chieşd fiind debitor cedat, în contextul în care nu exista o astfel de creanţă a Comunei Chieşd, ulterior încheierii contractului şi acceptării cesiunii, Comuna Chieşd achitând în contul SC Ceconi Group SRL suma de 65.753 lei.


Reamintim că pentru infracţiuni similare, edilul din Meseşenii de Jos, Sandu Bercean, a stat în 2014 câteva luni la închisoare şi şi-a pierdut mandatul, în timp ce primarul comunei Crişeni, Maior Andrei, a fost condamnat pentru că şi-a angajat fiul ca şi consilier la şase luni de închisoare cu suspendarea executării, pierzându-şi, totodată, şi mandatul. Cu păcate similare au mai fost prinşi primarul din Dragu, Claudiu Lazăr, care şi-a angajat mama pe postul de consilier, şi cel din Jibou, care i-a atribuit firmei fiului său un contract.
    
Vă mai recomandăm:

Când tocmeala ia locul legii. Aleşii din Sălaj care au ajuns după gratii ori care luptă în instanţă pentru a scăpa de închisoare

Curaţi ca lacrima. Doi primari, acuzaţi de procurori de fapte de corupţie, achitaţi de judecători

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite