Planuri de milioane. Consiliul Judeţean vrea să reabiliteze clădirile care îi pun în pericol pe trecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei clădiri aflate în proprietatea administraţiei judeţene ar putea fi trece printr-un amplu proces de reabilitare, care le va da o faţă nouă şi va asigura creşterea performanţei energetice.

Pe lista imobilelor afectate de trecerea timpului şi ocolite de investiţii importante, pe care Consiliul Judeţean Sălaj vrea să le revitalizeze se numără cel de pe strada Avram Iancu, în care funcţionează Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Sălaj, clădire de pe strada Kossuth Lajos, nr 71, ce găzduieşte Colegiul Medicilor Sălaj şi câteva cabinete ale unor medici de familie, şi clădirile administrative de pe strada Lt. Pretorian, nr. 100.

Valoarea celor trei investiţii a fost estimată la circa 3,5 milioane de lei, aproape jumătate din sumă fiind necesară pentru reabilitarea termică a imobilului de pe Avram Iancu. Construcţia veche de peste 30 de ani, este compusă din parter şi trei etaje, a suferit, de-a lungul timpului, doar intervenţii care au vizat reparaţii şi întreţinere. Potrivit reprezentanţilor administraţiei judeţene, "imobilul prezintă o serie de degradări majore cu influenţă negativă privind funcţionalitatea şi performanţele energetice ale acesteia. Prin degradarea în continuare a clădirii, aceasta poate prezenta un real pericol de accidentare a persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în incinta sau în apropierea ei".

Construcţia prezintă o serie de degradări majore. Astfel, tencuiala faţadelor exterioare este deteriorată, uşile de la intrare sunt cu tâmplărie metalică şi geam simplu, acoperişul şi majoritatea balcoanelor sunt într-o stare avansată de degradare, conductele de distribuţie şi coloanele sunt vechi, executate din ţeavă de oţel, în stare de funcţionare deficitară.

Pentru reabilitarea celor două corpuri de clădire de pe strada Lt. Pretorian, nr. 100, proiectate şi executate în anii 1995-1997, ar fi nevoie de 1,3 milioane de lei. În ultimele două decenii aici s-au făcut doar intervenţii minore, tencuiala faţadelor exterioare fiind învechită, acoperişul de tip terasă, neizolat, o parte din uşile de acces sunt uşi de garaj metalice nu au izolaţie termică, iar apele pluviale de pe acoperişul terasă şi şarpantă sunt evacuate la sol, prin jgheaburi şi burlane montate pe faţade.

În lipsa unui sistem de anvelopare, încălzirea celor două corpuri implică cheltuieli mari, astfel că pentru a avea facturi reduse la întreţinere şi pentru limitarea degradărilor apărute, autorităţile judeţene susţin că o astfel de investiţie este mai mult decât necesară.

În cazul celui de-al treilea imobil, investiţiile au fost evaluate la aproape o jumătate de milion de lei. Clădire de le Kossuth are peste 50 de ani, cu finisajul exterior este pătat şi degradat, soclul exterior având tencuiala desprinsă din cauza scurgerii apelor pluviale direct pe acesta şi fisuri, zidăria parapeţilor de balcon, crăpată, tâmplăria din lemn este neetanşă, în timp ce evacuarea apelor de canalizare menajeră se face prin coloane, montate în ghene, şi colectoare amplasate în subsolul tehnic, spre reţeaua exterioară din zonă.

Durata de realizare a fiecăreia dintre cele trei investiţii este de 12 luni.

Vă mai recomandăm:

Heliportul de un milion de lei construit fără loc de aterizare. Cum a fost posibil proiectul aberant aprobat de guvern

Prefectul Sălajului face ordine în Palatul Administrativ: "Consiliul Judeţean are spaţii date în chirie, dar foloseşte gratuit clădirea Prefecturii"

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite