Magistraţii îi ţin pe cămătarii din Jibou în arest cel puţin încă o lună

Magistraţii îi ţin pe cămătarii din Jibou în arest cel puţin încă o lună

Cămătarii au fost prinşi în flagrant, în timp ce luau banii de la victimele lor FOTO DIICOT

Magistraţii Judecătoriei Zalău au admis, joi, cererea DIICOT Sălaj de prelungire a măsurii arestării preventive în cazul celor opt persoane de etnie romă din Jibou, acuzaţi de cămătărie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit reprezentanţilor instanţei de judecată, magistraţii au dispus, azi, prelungirea măsurii arestării preventive pe o durată de încă 30 de zile, aplicabilă din 25 aprilie până în 24 mai, inclusiv. Cei opt se află în arest de la sfârşitul lunii martie, când procurorii DIICOT Sălaj, împreună cu poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, au prins în flagrant o parte din membrii grupării infracţionale. Alte trei persoane, prin care şi doi factori poştali din Jibou care duceau banii victimelor direct la cămătari, au interdicţia de a părăsi ţara, iar patru sunt cercetate în stare de libertate.


Din datele primite de la procurori,  cămătarii sunt de etnie romă şi îşi alegeau victimele din rândul aceleiaşi etnii, mai exact dintre locuitorii cartierului Cărămidari din Jibou. Peste o sută de victime, toate persoane sărace, au căzut  în capcana cămătarilor. Preferaţi erau beneficiarii de ajutoare sociale, mulţi dintre ei având patima alcoolului, şi femei gravide. Potrivit lui Dan Buduşan, procuror şef al DIICOT Sălaj, din exploatarea victimelor lor, cămătarii din Jibou făceau minim 30.000 de lei pe lună. Procurorul mai spune că, din declaraţiile victimelor, rezultă că afacerea cămătarilor mergea ca pe roate de aproximativ zece ani. Până în 2010, cămătărie nu a fost incriminată de lege.
 

citeste totul despre: