Lia Stanca despre problemele din şcoli: "Programul after-school e un fel de struţo-cămilă, părinţii nu sunt informaţi cu privire la noutăţi..."

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lia Stanca este preşedinta Fundaţiei Mişcarea Populară Sălaj FOTO Olimpia Man
Lia Stanca este preşedinta Fundaţiei Mişcarea Populară Sălaj FOTO Olimpia Man

Preşedinta Fundaţiei Mişcarea Populară – Organizaţia Judeţeană Sălaj, Lia Stanca, a vorbit, astăzi, într-o conferinţă de presă, despre neregulile depistate de specialiştii fundaţiei în sistemul de învăţământ, dar şi despre măsurile pe care fundaţia le pregăteşte pentru remedierea unora din aceste probleme.

În prima conferinţă de presă organizată de la înfiinţarea fundaţiei, Lia Stanca şi-a ales ca şi temă sistemul de învăţământ, cu deficienţele şi neregulile lui. Preşedinta Organizaţiei Judeţene a precizat că aceste deficienţe au fost constatate de experţii fundaţiei, care au monitorizat cu foarte multă atenţie modul în care a decurs începutul de an şcolar.


„Sunt foarte multe şcoli în care nici acum catedrele nu sunt ocupate, mişcarea personalului didactic fiind încă în desfăşurare. Este de neacceptat ca în ziua în care copiii încep şcoala ei să nu ştie ce cadre didactice au la catedră. Apoi, Guvernul a alocat de 4 ori mai puţini bani pentru renovări de şcoli decât în perioada de criză 2010-2012. Nu toate şcolile şi clasele au orarul pregătit. Copiii care au dreptul la rechizite gratuite nu le-au primit din prima zi de şcoală. Părinţii sunt puşi pe drumuri pentru a veni cu teancuri de adeverinţe pentru ca elevii care au acest drept să primească rechizite”, a punctat, câteva dintre neregulile identificate în prima săptămână de şcoală.


„Sumele pentru naveta copiilor au fost drastic reduse şi în multe cazuri banii nici nu au fost transmişi familiilor. De aceea în acest an avem minimum istoric la numărul de copii înscrişi în clasa a IX-a de liceu. Sunt multe cazuri în judeţ în care primăriile nu au alocat bani pentru naveta profesorilor.


Foarte multe clase, mai ales clasa pregătitoare şi clasa I sunt supraaglomerate, iar învăţătoarele şi cadrele didactice de calitate nu au primit toate posturi pe măsura calificării lor, ci au primit posturi pilele şi clientela politică”, a completat ea.


Lia Stanca a vorbit şi despre modul ambiguu de funcţionare a programului after-school în unităţile de învăţământ. „este un fel de struţo-cămilă, o înţelegere între părinţi şi dascăli, în condiţiile în care avem, totuşi, o lege care reglementează asta”, a declarat Lia Stanca. Potrivit acesteia, Fundaţia Mişcarea Populară va susţine, inclusiv financiar, înfiinţarea unor programe after school în câteva unităţi de învăţământ în care nevoia de astfel de programe este mai mare. Fundaţia va demara, în perioada următoare, şi o campanie de informare a părinţilor cu privire la evaluările de la clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, despre care Lia Stanca spune că nu sunt neapărat ceva rău, dar că părinţii şi elevii au fost insuficient informaţi în legătură cu ce presupun ele.


Referindu-se la funcţionarea fundaţiei, dar şi a Partidului Mişcarea Populară, care de puţină vreme are şi un preşedinte, în persoana fostului director al Agenţiei Domeniului Statului Radu Cristescu, Lia Stanca a precizat că întâmpină probleme cu găsirea unui sediu. Reprezentanţii fundaţiei şi ai partidului au solicitat Primăriei Zalău punerea la dispoziţie a unui sediu, însă municipalitatea a răspuns că nu deţine spaţii disponibile.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite