Lecţie de fidelitate: şase necuvântătoare care formează perechi pe viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenilor le place creadă despre ei înşişi că sunt o specie credincioasă, dar când vine vorba de adevărata fidelitate, unele animale sunt exemplu mult mai bun despre cum se menţine o relaţie de durată.

Deşi monogamia este un lucru rar întâlnit în regnul animal, există câteva specii de animale care se împerechează şi rămân împreună pe tot parcursul vieţii.

Lebedele

Aceste păsări formează perechi monogame ce durează mulţi ani, uneori chiar o viaţă întreagă. Loialitatea faţă de partener a devenit atât de celebră încât imaginea celor două lebede cu gâturile întinse sub forma unei inimi s-a transformat într-un simbol universal al iubirii. Totuşi, motivul pentru care ele formează cupluri pe viaţă nu este unul atât de romantic pe cât pare la prima vedere. Migraţia, stabilirea teritoriilor, incubarea şi creşterea puilor presupun timp îndelungat, ce nu le oferă răgaz pentru identificarea unui nou partener.

Vulturii negri

Aspectul nu este o condiţie obligatorie pentru a avea o relaţie bazată pe loialitate; iar vulturii negri sunt o dovadă vie. Ei nu sunt doar fideli, ci şi extrem de geloşi, lansând atacuri violente împotriva celor care calcă strâmb. Un studiu publicat în revista "Behavioral Ecology" arată că perechile dovedesc legături pe termen lung, participând în mod egal la clocirea ouălor şi la asigurarea hranei cuibului.

Gibonii

Gibonii sunt monogami, trăsătură rară pentru primate. Ei formează legături puternice cu perechea lor, dimorfismul sexual în cazul lor fiind aproape inexistent, ceea ce înseamnă că masculii şi femelele se află pe poziţii aproximativ egale în cuplu. Cuplurile îşi petrec timpul îngrijindu-se unul pe celălalt şi stând agăţaţi în copac. Totuşi, studiile recente au evidenţiat că aceste parteneriate tind să se complice, din cauza flirturilor ocazionale ale masculilor.

Vulturii pleşuvi

O legătură extrem de puternică şi de durată se formează şi în cazul vulturilor pleşuvi. Deşi îşi petrec singuri iernile şi migrează fără însoţitori, se reîntorc la acelaşi partener an de an pentru a se împerechea. Vulturii rămân fideli, până când unul dintre ei moare.

Lupii

Aceste mamifere alcătuiesc unul dintre cele mai solide nuclee familiale din regnul animal, iar loialitate de care dau dovadă este mai puternică decât în cazul relaţiilor interumane. De regulă, haita este formată dintr-un mascul, o femelă şi descendenţii acestora, pe principiul unei familii nucleare. Responsabilităţile partenerilor din cuplu sunt împărţite în mod egal, ambii având ocazia de a juca rolul dominant în relaţie.

Albatroşii

Şi albatroşii şi-au câştigat reputaţia de parteneri fideli. Această pasără poate zbura pe distanţe mari peste oceane, însă în ciuda călătoriilor lungi, în perioada de reproducere, se va întoarce mereu în acelaşi loc şi la acelaşi partener. Relaţiile se formează pe parcursul a câtorva ani şi vor dura o viaţă, cimentate prin nişte dansuri ritualice, caraghioase, prin care îşi exprimă afecţiunea faţă de partener. Un albatros depunde un singur ou într-un an, prin urmare este esenţial să aleagă cel mai bun partener pentru a-şi creşte puiul.

Vă mai recomandăm:

Şase animale extrem de simpatice care te pot ucide în doar câteva minute. Cât de înşelătoare pot fi aparenţele

Delicatesa periculoasă din farfurie. Cum arată peştele-balon, creatura mai otrăvitoare decât cianura

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite