Informarea privind medierea, obligatorie peste câteva ore. Ce riscă cei care nu o fac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medierea este o cale mai ieftină şi mai scurtă de soluţionare a conflictelor FOTO Arhivă
Medierea este o cale mai ieftină şi mai scurtă de soluţionare a conflictelor FOTO Arhivă

După mai multe amânări succesive, vineri, 15 februarie, intră în vigoare, în sfârşit, noul Cod de Procedură Civilă, care aduce ca noutate, printre altele, obligativitatea informării privind medierea.

Mai exact, înainte de înregistrarea unei cauze civile la instanţă, părţile trebuie să participe la o şedinţă de informare cu privire la avantajele medierii. Cei care nu fac dovada participării la ea sunt pasibili, potrivit art.187 din cod, de sancţiune cu amendă în cuantum cuprins între 100 şi 1.000 de lei. În privinţa cauzelor penale, obligativitatea acestei informări privind medierea se aplică abia în 2014, când este estimată intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Penală.


De la 1 august 2013, noul act legislativ prevede aplicarea sancţiunii de inadmisibilitate a cererilor de chemare în judecată în cazul în care nu se face dovada îndeplinirii obligaţiei de informare. Precizăm că informarea privind medierea este gratuită, iar soluţionarea unui conflict prin mediere se face cu costuri mult mai mici decât găsirea unei soluţii în instanţă. În Sălaj sunt, în acest moment, peste 20 de mediatori, datele lor de contact putând fi luate de pe tabloul montat în holul Tribunalului Sălaj.


Pentru că este un domeniu mai puţin cunoscut, Asociaţia Centrul de Mediere Sălaj şi Biblioteca Judeţeană organizează, începând de săptămâna viitoare, sesiuni de informare şi discuţii libere despre mediere. Prima întâlnire va avea loc marţi, 19 februarie, de la ora 18.00, la sala de lectură a bibliotecii, astfel de sesiuni urmând să aibă loc, de acum înainte, bilunar.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite