FOTO Savanţii români care au plecat în expediţie până în Siberia, pentru a cerceta efectele schimbărilor climatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi cercetători au pornit în prima expediţie românească transsiberiană de cercetare a efectelor schimbărilor climatice asupra Pădurii Boreale. Prin natura şi amploarea ei, dar şi prin obiectivele propuse, expediţia este unică la nivel ştiinţific mondial.

O echipă multidisciplinară de la Centrul de Cercetări Biologice Jibou şi Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca au pornit vineri, 15 iunie, la miezul nopţii, într-o aventură de 22.000 de kilometri, până în Siberia. Denumită RO-CRES (Romanian ClimateChange Research Expedition Siberia), expediţia va dura o lună, perioadă în care, specialişti în botanică, geografie, entomologie, zoologie, dendrologie şi fiziologie vegetală-fotosinteză vor studia efectele schimbărilor climatice asupra "plămânului verde" al Planetei - Pădurea Boreală. Călătoria a început din curtea Grădinii Botanice Jibou şi continuă cu traversarea Ungariei, Slovaciei, Poloniei, Belarusului şi apoi a Rusiei, până în îndepărtatul Vladivostok şi retur, cu posibilitatea efectuării unui detur în în zona Munţilor Caucaz. Fiecare zi a aventurii este surprinsă într-un jurnal de bord online.

Din echipă fac parte Cosmin Sicora, directorul Centrului de Cercetări Biologice (CCB) Jibou, Sabin Bădărău, UBB; László Zoltán, UBB; Alexandru Stermin, UBB; Nicolaie Hodor, UBB; Romulus Stan, Grădina Botanică din Cluj-Napoca; Ioan Zai, UBB; Daniel Şimonca, CCB Jibou; Gabriel Mladin, CCB Jibou; Dan Turc, CCB Jibou şi Sebastian Olaru, jurnalist Agerpres.

"Clima planetei noastre s-a schimbat de-a lungul istoriei. Doar în ultimii 650.000 de ani au existat şapte mari cicluri de retragere sau avansare a calotei glaciare, cu finalul brusc al ultimei era glaciare în urmă cu 7.000 de ani, marcând începutul erei climei moderne şi a civilizaţiei umane. Majoritatea acestor schimbări climatice sunt datorate micilor variaţii din orbita planetei noastre ce modifică energia solară pe care o primeşte", punctează membrii echipajului. În acest context, cercetarea lor va contribui la sporirea bazei de date cu privire la schimbările climatice şi va fi cu atât mai relevantă cu cât datele colectate provin dintr-o zonă mai puţin explorată de cercetătorii internaţionali.

"Un strop de România", în Anul Centenar

Potrivit participanţilor la expediţie, demersul face parte dintr-un proiect mai amplu ce urmăreşte efectul schimbărilor climatice asupra Pădurii Boreale. "Este prima expediţie de această amploare ce va duce în teren aparatura sofisticată de măsurare a parametrilor fiziologici ai plantelor, ce va permite o estimare de precizie a gradului de ameninţare a acestui tip de ecosistem şi a ecosistemelor învecinate", precizează organizatorii.

image

Pe lângă scopul ştiinţific, acţiunea îşi propune stabilirea unor contacte cu comunităţile româneşti de pe teritoriul statului vecin, în Anul Centenarului, şi mergând totodată pe urmele militarilor voluntari români care au luptat acum 100 de ani în Siberia şi în zona oraşului Vladivostok, punctul final al expediţiei. "În contextul Anului Centenar, expediţia vizează contacte cu comunităţi româneşti de pe teritoriul Rusiei. Vrem să ne întâlnim cu ei, să discutăm, să le aducem şi lor un strop de România", a subliniat directorul Centrului de la Jibou.

Reprezentanţii UBB Cluj au explicat că proiectul se va concretiza într-o lucrare ştiinţifică elaborată de cercetătorii implicaţi şi care va fi publicată şi prezentată comunităţii ştiinţifice din România, dar şi din străinătate, precum şi publicului larg. "Proiectul este gândit astfel încât, pe lângă rezultatele ştiinţifice, să producă şi o schimbare de mentalitate, prin creşterea nivelului de conştientizare a publicului larg cu privire la importanţa pionieratului în cercetare şi a promovării centrelor de cercetare ce obţin rezultate deosebite", a precizat sursa citată.

Situată în nordul şi parţial centrul Europei, Asiei şi al Americii de Nord, pădurea boreală ocupă aproximativ 21 milioane de hectare, adică aproximativ 16% din suprafaţa terestră a Terrei.

Mai puteţi citi:

Academia Română a răsplătit performanţa în ştiinţă şi cultură. Un cercetător ştiinţific sălăjean, printre premianţi

Demers pentru salvarea unor specii ameninţate cu dispariţia. Lacul cu nuferi de la 1 Mai va fi reconstituit la Grădina Botanică din Jibou

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite