FOTO Episcopia Greco-Catolică de Oradea şi Consiliul Judeţean Sălaj îşi dispută în instanţă moşia lui Iuliu Maniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marele om politic Iuliu Maniu, fost premier al României şi unul dintre artizanii Marii Uniri, a lăsat, prin testament, conacul familiei sale de la Bădăcin, judeţul Sălaj, Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. Nici până azi dorinţa testamentară a ilustrului om politic nu a fost încă împlinită.

Farmecul discret al cochetului conac Maniu de la Bădăcin, judeţul Sălaj, ce a aparţinut familiei marelui om politic Iuliu Maniu, a dispărut, încet – încet, lăsând loc unei ruine. Pentru că aşa arată, acum, casa în care a crescut fostul premier al României şi în care s-au pus la punct multe dintre detaliile Marii Uniri.

Conacul cu 16 camere a fost construit de către Ioan Maniu, tatăl marelui om politic, în 1879 şi a rămas în proprietatea familiei până în 1947, când Iuliu Maniu a fost arestat de către comunişti. De atunci, potrivit preotului Cristian Borz, parohul Bisericii Greco-Catolice din localitate, imobilul a fost transformat pe rând în depozit de îngrăşăminte chimice, sediu de gospodărie mixtă, tabără pentru copii, cămin pentru copii cu handicap sever. În anii 90, pentru a suplimenta capacitatea căminului de copii, în jurul conacului au fost construite câteva pavilioane , între complexul funcţionând, acum, ca şi Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională pentru Persoane cu Handicap Sălaj, în care sunt îngrijite peste 100 de persoane cu dizabilităţi severe. „În tot acest timp, clădirea a fost prost întreţinută”, spune preotul.

După 1989, Episcopia Greco-Catolică de Oradea, care este beneficiarul testamentar al averii familiei Maniu, a început demersurile de recuperare a acesteia. „În cea mai mare parte am reuşit, însă nu şi în privinţa conacului”, explică preotul Borz. Potrivit acestuia, situaţia conacului este complicată de faptul că imobilul nu a fost niciodată înscris în Cartea Funciară. „La vremea construirii lui, terenul respectiv era în extravilan şi nu se putea înscrie în Cartea Financiară un astfel de imobil. Acum, terenul a fost trecut în intravilan, dar ne judecăm de mai mulţi ani cu Consiliul Judeţean pentru acel teren, în suprafaţă de 4,5 hectare. Avem termen data de 5 mai”, explică el.

Litigiul interminabil face ca niciuna dintre părţi să nu poată investi acolo. „Noi avem proiect tehnic şi expertiză, care expiră în curând. Ar fi fost şi sursă de finanţare, prin programul finanţat de guvernul norvegian. Dar ne-au cerut extras de Carte Funciară. Şi nu avem”.

 De cealaltă parte, şi conducerea Consiliului Judeţean recunoaşte că nu poate investi nimic acolo şi că există un blocaj. „Orice investiţie acolo este inoportună şi riscantă. Am început deja demersurile pentru găsirea unui alt spaţiu pentru bolnavii de acolo”, a anunţat, luni, 31 martie, preşedintele Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc.
 

Citeşte şi Cum a refuzat Corneliu Coposu să îl trădeze pe Maniu, deşi în schimbul trădării i se promisese libertatea

FOTO Jurnalul lui Coposu şi secretele politice ale lui Iuliu Maniu. Dezvăluirile Seniorului care dizolvă istoria scrisă de comunişti

„Cadoul” lui Băsescu pentru localnicii din satul lui Iuliu Maniu. Posibila vizită a preşedintelui le-a adus uliţe asfaltate

FOTO Martirii comunismului nu sunt uitaţi. O sută de tineri merg pe jos 165 de kilometri, până la Memorialul de la Sighet, pentru a aminti de sacrificiul lor

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite