FOTO Castelul crimelor din Treznea ar putea fi reabilitat cu bani de la norvegieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul se află într-o avansată stare de degradare FOTO Adevărul
Castelul se află într-o avansată stare de degradare FOTO Adevărul

Castelul Bay de la Treznea, cunoscut ca şi „castelul crimelor” după măcelul ce a avut loc acolo în septembrie 1940 la ordinul proprietarului, ar putea fi reabilitat, Ministerul Culturii lansând, săptămâna aceasta, o sesiune de depunere de cereri de finanţare printr-un program finanţat de guvernul norvegian şi de cele din Islanda şi Liechtenstein.

Reamintim că orice iniţiativă de acest gen a fost respinsă până acum de localnici, care voiau să vadă castelul dărâmat, pentru că le amintea de rudele măcelărite în 9 septembrie 1940, când 93 de localnici (87 români şi 6 evrei) au fost masacraţi de trupele horthyste. În ultima perioadă, însă, autorităţile locale au anunţat că sunt interesate de reabilitarea castelului, dar că nu au bani pentru asta. Prin acest program, Primăria Treznea ar putea obţine până la 2 milioane de euro finanţare nerambursabilă.

Contactat telefonic, primarul comunei Treznea, Emanoil Stanciu, ne-a declarat că "s-ar bucura" să poată accesa acest program de finanţare, dar a început, imediat, să bată în retragere, invocând potenţiale probleme cu documentele pe care primăria le deţine. "Noi nu avem nici măcar un extras de carte funciară pentru castel. Avem doar o hotărâre de guvern prin care castelul este trecut, odată cu declararea fostului proprietar, Bay Ferenc, criminal de război, în domeniul public al comunei. Sper să fie de ajuns", spune edilul.

Fondurile sunt asigurate prin Programului PA16/RO12 Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural, lansat în noiembrie 2013, în care Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, deţine calitatea de operator. Programul este finanţat prin intermediul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European 2009 – 2014 şi reprezintă una dintre cele mai importante surse de finanţare nerambursabile pentru sectorul cultural din România.

Sprijinul financiar nerambursabil are o valoare totală de 16.470.588 euro (85% este acordat de statele donatoare – Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, iar 15 % reprezintă cofinanţarea asigurată de la bugetul naţional) şi este destinat proiectelor care au ca obiect protejarea, restaurarea, conservarea şi facilitarea accesului publicului la patrimoniul cultural şi natural românesc.

Sesiune de depunere a cererilor de finanţare se va încheia în data de 7 aprilie 2014 pentru proiectele mari, respectiv 25 aprilie 2014 pentru schema de granturi mici. Valoarea asistenţei financiare nerambursabile aferentă proiectelor mari este de 9.821.004 euro, iar cea aferentă schemei de granturi mici este de1.176.470 euro.

Solicitanţii eligibili sunt instituţiile publice, ONG-urile din domeniul patrimoniului cultural sau al minorităţilor etnice, cultele şi asociaţiile religioase legal recunoscute, precum şi instituţ iile de învăţământ superior sau de cercetare. Activităţile ce vor fi finanţate în cadrul proiectelor vizează punerea în valoare a patrimoniului cultural şi natural, amenajarea zonelor de protecţie a obiectivelor de patrimoniu, precum şi crearea infrastructurii pentru digitizarea resurselor culturale. Programul doreşte să susţină activităţi de conservare şi promovare a patrimoniului imaterial al comunităţilor etnice şi culturale, inclusiv a populaţiei rome. Informaţii detaliate privind Ghidul solicitantului şi depunerea cererilor de finanţare sunt disponibile pe pagina web dedicată Programului –www.fonduri-patrimoniu.ro – începând cu data de 6 ianuarie 2014.

Citeşte şi FOTO Castelul crimelor de la Treznea, măcinat de timp şi de nepăsare

FOTO Salvarea Castelului Crimelor din Treznea, la mâna localnicilor. Cei mai mulţi îl vor dărâmat

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite