Fostul poliţist Radu Dan a ajuns în arestul IPJ. Este acuzat de procurorii DNA de trafic de influenţă în Primăria Zalău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul poliţist a fost depus în arest miercuri, în jurul orei 14.00
Fostul poliţist a fost depus în arest miercuri, în jurul orei 14.00

Fostul poliţist Radu Dan se află începând de miercuri, 28 octombrie, în arestul IPJ Sălaj, în baza unui mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile emis de magistraţii Curţii de Apel Cluj. Zălăuanul este acuzat de procurorii DNA Cluj de trafic de influenţă.

Radu Dan este un fost poliţist şi a fost reţinut, iniţial, de procurori în urma percheziţiei efectuate de DNA Cluj în 19 octombrie la biroul de fond funciar din cadrul Primăriei Zalău, acuzat fiind că ar fi intervenit în emiterea unor titluri de proprietate, prin influenţa asupra unor funcţionari din primărie. Procurorii au cerut apoi arestarea lui preventivă pentru 30 de zile, instanţa sesizată, Tribunalul Cluj, apreciind, însă, să-l plaseze în arest la domiciliu pe o durată similară. DNA Cluj a contestat decizia la Curtea de Apel Cluj, iar magistraţii de aici au decis miercuri, 28 octombrie, să admită contestaţia.


”Admite contestaţia formulată de DNA – Serviciul Teritorial Cluj, împotriva încheierii penale 271/C/20.10.2015, pronunţată în dosarul 4267/117/2015 al Tribunalului Cluj, pe care o desfiinţează şi pronunţând o nouă hotărâre, admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA - Serviciul Teritorial Cluj şi în consecinţă, Dispune arestarea preventivă a inculpatului D R pe o durată de 30 zile, începând cu data punerii în executare a mandatului de arestare. Dispune emiterea mandatului de arestare în acest sens. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă”, se precizează în răspunsul primit de la reprezentanţii instanţei de apel.


Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Sălaj, Maria Cristea, bărbatul a fost depus în cursul zilei de miercuri, 28 octombrie, în arest.


Jonglerii cu terenuri şi titluri de proprietate

Potrivit unui comunicat al DNA,  Radu Dan este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată. Mai exact,  perioada 2012 - iulie 2015, el ar fi pretins şi primit de la o persoană (denunţător în cauză) mai multe sume de bani şi bunuri imobile (terenuri), lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra funcţionarilor Primăriei Municipiului Zalău, cu atribuţii în domeniul reconstituirii dreptului de proprietate, influenţă în urma căreia martorului denunţător şi fratelui acestuia, le-au fost eliberate un număr de patru titluri de proprietate, pentru o suprafaţă de peste 10 ha teren. Condiţia impusă pentru ajutorul acordat a fost ca cele două persoane beneficiare ale titlurilor de proprietate să îl mandateze pe inculpat prin acte autentice pentru vânzarea ulterioară a acestora.  Din banii rezultaţi, inculpatul Dan Radu a pretins cu titlu general o parte din preţul de vânzare al terenurilor, fără a se stabili un procent care să îi revină, convenind ca pe măsura vânzării, acesta să-şi reţină o parte din banii încasaţi.

În perioada 2013 – 2015, din totalul sumelor înscrise în contractele de vânzare cumpărare, martorul denunţător şi fratele său au primit suma de 22.700 euro, în mai multe tranşe, ce reprezintă un procent de 40% din valoarea declarată a vânzărilor care se cifrează la aproximativ 52.000-53.000 euro (valoare stabilită prin echivalarea preţului în lei înscris într-un nr. de 6 contracte de vânzare cumpărare ce priveau o suprafaţă totală de 14.973 mp, situaţi în municipiul Zalău). În cazul unuia dintre contracte, inculpatul Dan Radu a dobândit prin metoda simulaţiei, prin interpunerea unei persoane apropiate, o suprafaţă de teren de 8.433 mp (preţul înscris în contract fiind de 120.000 lei).

În aceeaşi manieră a procedat inculpatul Dan Radu şi în cursul anului 2011, când, urmare a influenţei pretinse, a fost emis pe numele a două persoane un titlu de proprietate ce privea o suprafaţă totală de 8.684 mp, situată în intravilanul municipiului Zalău. De această dată, inculpatul a pretins un procent de 1% din preţul de vânzare al terenurilor respective.

Până în prezent, în acest caz, valoarea terenurilor înstrăinate se ridică la peste 307.884 lei, conform preţurilor înscrise în contractele de vânzare cumpărare.


În comunicatul DNA nu se precizează nimic despre funcţionarii din Primăria Zalău asupra cărora ar fi avut influenţă samsarul şi nici despre eventualele măsuri luate în privinţa acestora.Biroul de presă al DNA a precizat, în urma unei solicitări de presă, că ”în acest moment, nu vă putem oferi detalii suplimentare în această cauză deoarece acestea intră sub incidenţa prevederilor art. 12 alin1 lit. e) din Legea 544/2001”. Textul invocat spune că: ”Se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor, prevăzut la art. 1, următoarele informaţii: (...) informaţiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare”.

Vă mai recomandăm:

Samsar imobiliar, reţinut de procurorii DNA în urma percheziţiilor făcute la Primăria Zalău




 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite