FOTO Dorinţa lui Iuliu Maniu se împlineşte parţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Activităţile sunt organizate de animatori din Brescia, Italia
Activităţile sunt organizate de animatori din Brescia, Italia

Visul lui Iuliu Maniu de a avea în casa lui, din Bădăcin, judeţul Sălaj, un centru de instruire pentru tineri prinde, încet, contur, chiar dacă nu în forma dorită de ”Sfinx”.

Peste 100 de copii şi tineri participă, în perioada 10-21 august, la activităţile din cadrul celei de-a doua ediţii a parteneriatului educaţional internaţional intitulat „Împreună în diversitate şi culturalitate”. Un grup de animatori, numit „Fatti di Speranza”, din oraşul italian Brescia, organizează, la Bădăcin, jocuri în echipă, atelierele de lucru, învăţarea de cântece, lecţiile de pictură, dans şi de limba italiană. Toate activităţile se desfăşoară la Şcoala Primară ,,Iuliu Maniu” din Bădăcin, sub atenta îndrumare a cadrelor didactice implicate în proiect. Organizatori sunt Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, Primăria Comunei Pericei, Şcoala Gimnazială Nr.1 Pericei, Şcoala Primară „Iuliu Maniu” Bădăcin, Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 1 Pericei, Asociaţia „Grădiniţa Copiilor Noştri” Pericei, Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei, Şcoala Gimnazială Nr.1 din localitatea Panic, Parohia Greco-Catolică Bădăcin şi grupul de animatori italieni „Fatti di Speranza”. Coordonatorii principali ai proiectului educaţional sunt directorul Şcolii Gimnaziale Nr.1 Pericei, prof. Filip Gyongyi-Ana şi prof. Maria Borz, iar cadrele didactice din această unitate, implicate în parteneriat sunt: prof. Jozsa Erika, prof. înv. primar Bacsadi Izabella, prof. înv. primar Kiraly Eniko, prof. Jozsa Marcela, prof. înv. primar Debre Beata, prof. înv. primar Breda Krisztina, secretar Sfăt Teodora-Crina şi coordonatorul de structură al Grădiniţei cu Program Normal Bădăcin, Man Liana. De la Colegiul Naţional ,,Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei participă prof. Otilia Vasil, iar de la Şcoala Gimnazială Nr.1 Panic prof. Dobrai Erika.


Iuliu Maniu şi-ar fi dorit un centru de instruire pentru tineri la Bădăcin


În testamentul său, scris în 1941, Iuliu Maniu lăsa întreaga sa avere Episcopiei Române Unită cu Roma  Oradea.  În privinţa casei părinteşti de la Bădăcin, fostul premier al României scria, clar, în testament, că doreşte înfiinţarea acolo a unui centru de instruire pentru tineri. ‘Pe imobilul din Bădăcin să se organizeze claustru de călugăriţe (...) şi să instruiască tinerii români Greco-Catolici şi să se îngrijească bolnavi”, se preciza în document.


Dorinţa lui Iuliu Maniu nu a fost îndeplinită nici până astăzi pentru că venirea la putere a comuniştilor a adus naţionalizarea întregii averi a familiei, iar casa de la Bădăcin nu a fost recuperată încă de proprietarii de drept. Pe domeniul de la Bădăcin funcţionează un centru de îngrijire a persoanelor cu handicap, subordonat Consiliului Judeţean, iar casa propriu-zisă a fost concesionată pe 50 de ani Parohiei Greco-Catolice Bădăcin, care nefiind proprietar în acte, nu poate interveni asupra clădirii. Aşa s-a ajuns că imobilul, deşi, formal, este monument istoric, practic este o dărăpănătură, închisă accesului publicului de mai mulţi ani din cauza degradării în care se află. În februarie a început, însă, campania publică „Salvaţi Istoria Naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin!“, care îşi propune tocmai  strângerea de fonduri pentru salvarea casei de la prăbuşire şi redarea acesteia publicului larg, campanie ce se adresezează tuturor românilor din ţară şi străinătate.


Doritorii pot să sprijine acest proiect, donând în conturile:
Lei: RO22RZBR0000060002085400
Euro: RO18RZBR0000060002899205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com
deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj.

Vă mai recomandăm:

Cum justifică Seniorul Coposu cele trei „greşeli“ ale lui Iuliu Maniu

Cum au vrut austro-ungarii să scape de Iuliu Maniu. Răzbunarea premierului maghiar pentru refuzul românului de a jura fidelitate Regatului Ungariei



 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite