De ce apar deformările de coloană la copii şi cum se tratează ele. Mesajul dur al specialiştilor: „Scolioza, o boală pe viaţă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studii făcute în ultimii ani arată că unu din trei copii suferă de scolioză şi/sau cifoză, cele mai cunoscute şi mai comune deformări ale coloanei celor mici. Chiar dacă sunt şi opinii potrivit cărora la mijloc ar fi şi o supradiagnosticare, impactul acestor afecţiuni este semnificativ, cu atât mai mult cu cât şansele de recuperare sunt mici.

Potrivit specialiştilor, 90 la sută dintre cazurile de scolioză nu au cauze determinate. Sunt, în termeni de specialitate, de cauză idiopatică, independentă de alte afecţiuni ale organismului. Numărul tot mai mare de cazuri din ultimii ani i-a făcut, însă, pe unii medici să se gândească la o posibilă cauză: ritmul accelerat în care cresc copiii de azi în contextul bombardamentului hormonal determinat de alimentaţia industrializată, dar şi eficienţa redusă a produselor pe care părinţii le administrează celor mici pentru fixarea calciului. Este, deocamdată, doar o ipoteză.

Cât despre teoriile potrivit cărora poziţia copiilor în bancă sau alte greşeli de poziţie ar determina apariţia acestor deformări, medicina modernă infirmă impactul lor asupra apariţiei scoliozei.

Cât de grav este un diagnostic de scolioză

Potrivit medicului Vladimir Gabor Harosa, specialist în recuperare, medicină fizică şi balneologie, o bună parte dintre scolioze au aşa-numitul unghi Cobb, ce cuantifică deformarea coloanei vertebrale, mai mic de 10 grade. ”În astfel de cazuri, nici măcar nu este considerată a fi o afecţiune, deoarece în mod normal coloana nu este perfect dreaptă, ci are anumite curburi fiziologice”, explică el.

Între 10 şi 25 de grade putem vorbi - spune medicul - despre o scolioză, fără a fi, însă, nevoie, de o intervenţie din partea medicului sau a părinţilor. ”Se recomandă, în astfel de cazuri, kinetoterapia, care ajută la îmbunătăţirea condiţiei fizice şi la dezvoltarea musculaturii paravertebrale”, precizează el.

Problemele sunt puse de unghiurile Cobb mai mari de 25 de grade. ”Între 25 şi 45 de grade se recomandă corsetul rigid, care se poartă 24 de ore din 24 până la vârsta de 16 - 17 ani, după care nu mai are eficienţă. La unghiuri Cobb de peste 50 de grade, unde vorbim de o deformarea evidentă a corpului, se impune intervenţia chirurgicală”, puntează medicul.

Scolioza, boală pe viaţă!

Medicul avertizează că această afecţiune este una care poate fi ţinută sub control, nu şi vindecată sută la sută. ”Scolioza idiopatică rămâne scolioză toată viaţa. Kinetoterapia ajută, dar nu a îmbunătăţit niciodată curbura coloanei vertebrale. În această afecţiune, este de dorit să menţinem măcar gradul de curbură”, precizează medicul.

Cum ne dăm seama de prezenţa deformaţiei coloanei

Medicul Gabor Harosa spune că primii care îşi dau seama că au o astfel de problemă sunt copiii care fac sport, efortul intens din timpul antrenamentelor suprapus peste deformaţiile coloanei putând da dureri. Sunt însă şi cazuri în care durerea nu este prezentă, însă simptomele pot fi observate de părinţi: poziţionarea asimetrică a omoplaţilor (de regulă, unul este mai proeminent), unul dintre şolduri este mai proeminent, umerii nu sunt poziţionaţi la aceeaşi înălţime.


Fetele sunt  de trei - patru ori mai predispuse la scolioză decât băieţii.

ă mai recomandăm:

Excesul de curăţenie care ne îmbolnăveşte. Cum ne facem singuri rău crezând că ne protejăm împotriva bolilor

Adevărul despre bicarbonatul de sodiu. Beneficiile, dar şi riscurile fatale ale prafului din bucătărie considerat medicament universal

Secretele alimentaţiei sănătoase şi cât trebuie să mâncăm ca să evităm bombele calorice. Nutriţioniştii explică ce conţine un meniu sănătos

Cinci semne care îţi spun că faci accident vascular cerebral. Simptomele care trebuie să te trimită la spital

Zece semne că faci infarct. Simptomele care îţi pot salva viaţa


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite