Cum se face mălaiul copt, deliciosul desert tradiţional de pe vremea bunicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe vremea copilăriei bunicilor noştri, când dulciurile reprezentau un lux, cel mai la îndemână desert era mălaiul copt. Preparatul poate reprezenta şi astăzi o alternativă delicioasă şi sănătoasă la produsele pline de aditivi din comerţ.

O reţetă autentică de mălai copt a fost culeasă de câţiva tineri din Zalău de la bunica unuia dintre ei, doamna Valeria Riza din Băbeni, un sat din Sălaj. ’Când întreaga familie se aduna în preajma focului din ler şi pă arşiţa zilelor de vară şi pă  gerul-gerului din iarnă, mama bună sau mama, căci doar muierile găteau în gospodăria sălăjeană, scoteau din cuptior mălaiul dulce. Mireasma frumoasă se împrăştia până în ogradă şi îmbia familia la cină (la ţară micului dejun i se spune prânz, prânzul este masa de amiază, iar cina rămâne tot cină).  Mălaiul dulce ţinea locul pitei, căci grâul se dădea la colectiv, aşa că muierile găteau cu puţinul din gospodăria lor, dar făceau o masă de te linjeai pă degete. Mălaiul dulce se mânca şi în loc de turte (prăjituri - n.a.)că ălea au apărut mai târziu” , îşi aminteşte bunica.


Cum se face mălaiul copt


Pentru acest preparat aveţi nevoie de untură de porc, zahăr, făină de mălai, ouă, smântână şi bicarbonat de sodiu.

image

După preferinţe, reţeta poate fi ”îmbunătăţită” şi cu fructe confiate - în imagine, prune uscate FOTO MIrcea Groza

”Punem două linguri de untură (200g), zahăr (200g) sau zahăr vanilat, făină de mălai (500g), două ouă de la găini de casă, 500 ml de groştior (smântână - n.a.) într-un laboş (cratiţă - n.a.). Compoziţia se amestecă bine cu o lingură de broză (bicarbonat de sodiu - n.a.) stinsă cu oţăt, apoi se pune în tavă şi stă în ler (cuptor - n.a.) un ceas de vreme până se coace şi împrăştie miros nealcoş în casă”, explică gospodina.


Poftă bună!

Vă mai recomandăm:

Românul care l-a cucerit pe Jamie Oliver cu pălincă de Sălaj: „I-am dat o pălincă făcută de mine, veche de 18 ani“

VIDEO Cum a ajuns un caiet de reţete din 1877 să producă un mare eveniment gastronomic, în 2015. Secretele unor mâncăruri româneşti rare

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite