Cum încearcă o primărie să-i sperie pe cei care murdăresc oraşul. Amenzi usturătoare pentru spărgătorii de seminţe
0Autorităţile au decis să actualizeze amenzile şi au anunţat că nu vor mai fi indulgente cu cei care nu au grijă de curăţenia oraşului.
Consilierii zălăuani au aprobat în şedinţa de marţi, 27 februarie, un proiect de hotărâre - iniţiat tocmai de către primarul Ionel Ciunt - cu noile valori ale sancţiunilor ce vor fi aplicate persoanelor fizice şi juridice din municipiu care aruncă gunoaiele la întâmplare. Decizia vine în contextul în care ultima modificare a amenzilor s-a produs în urmă cu mai bine de un deceniu.
Astfel, cei care aruncă pe domeniul public hârtii, bilete, resturi de ţigări, coji de seminţe, sticle sau alte ambalaje vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 500 şi 2.500 de lei, valoarea maximă crescând de opt ori. Aurorităţile nu vor ierta nici pe cei care răscolesc gunoaiele din containere în scopul recuperării de obiecte, materiale sau resturi alimentare, pentru care amenda este de 500-1.000 de lei, faţă de 300-700 de lei, anterior.
O sancţiune nou introdusă îi vizează pe cetăţenii care deversează reziduurile lichide sau solide pe domeniul public, persoanele vinovate putând fi amendate cu până la 2.500 de lei. În ceea ce priveşte deversarea apelor menajere sau fecaloid-menajere pe domeniul public, aceasta va fi sancţionată cu sume cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei.
Potrivit prevederilor proiectul aprobat, pentru folosirea apei potabile de la cişmele şi fântâni publice pentru spălarea maşinilor ori a covoarelor amenda începe de la 400 de lei şi poate ajunge la 1.000 de lei, în timp ce scuturarea covoarelor ori a lenjeriei, dar şi aruncarea de obiecte şi deşeuri menajere de la fereastre ori balcoane va fi sancţionată cu 200-500 de lei.
"Ştiu că acest proiect de hotărâre nu o să-mi crească popularitatea şi nici nu o să-mi aducă vreun bonus politic. Nici mie ca iniţiator şi probabil că nici dumneavoastră, consilierii care veţi vota acest proiect. Nu am iniţiat acest proiect în ideea de a face rău unora. Ba dimpotrivă, am iniţiat acest proiect din dorinţa de a face bine celor mai mulţi. Toţi avem dreptul să trăim într-un oraş curat, frumos, dar toţi avem şi responsabilităţi şi obligaţii în acest sens. Aceasta este logica în care am iniţiat acest proiect", a precizat primarul Zalăului.
Vă mai recomandăm: