Cum era Iuliu Maniu ca licean: fostul premier al României era elev eminent şi era pasionat de literatură, deşi învăţa în limba maghiară
0În urmă cu 125 de ani, elevul Iuliu Maniu absolvea cursurile Colegiului Reformat din Zalău. Documentele vremii îl descriu ca elev model, având la terminarea liceului 17 ani şi jumătate (dintre colegii de clasă, unii erau cu trei-patru sau chiar cu cinci ani mai în vârstă).
Născut la Şimleu Silvaniei, acolo unde tatăl său, Ioan Maniu, era judecător, Iuliu Maniu, cel ce avea să devină principalul făuritor al unirii Transilvaniei cu România şi viitor premier, în trei rânduri, al ţării, şi-a dovedit încă din primii ani de şcoală sclipirea minţii. Detalii despre prestaţia lui ca şi şcolar au fost prezentate, zilele acestea, de istorici la Zalău cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la absolvirea de către Iuliu Maniu a Colegiului Reformat, actualul Colegiu Naţional ”Silvania”.
Potrivit ”Monografiei satului Bădăcin şi a familiei Maniu”, scrisă de preotul Cristian Borz, Iuliu Maniu a urmat, mai întâi, cursurile şcolii primare de la Blaj. După absolvirea acestora, tânărul elev este transferat la Zalău, deşi aici, în Ardealul aflat sub ocupaţie ungară, cursurile se făceau în limba maghiară. Profesorul de istorie Laszlo Laszlo spune că transferul s-ar fi făcut la sugestia renumitului scriitor şi profesorul Petri Mór, autorul monografiei în şase volume al comitatului Sălajului. După alţi istorici, transferul s-ar fi făcut pentru a-l aduce pe copilul de 13 ani mai aproape de casă şi de familie în condiţiile în care familia Maniu pierduse deja patru copii.Indiferent de motive, în anul 1886, tânărul Iuliu a fost transferat la Colegiul Reformat din Zalău.
Premiant şi pasionat de literatură
Potrivit lui Laszlo Laszlo, documentele vremii îl arată pe Iuliu Maniu ca elev model, cu preocupări literare. ”Era implicat în activitatea cercului de creaţie şi literatură, participând activ la şedinţe şi dezbateri. Îndrumătorul cercului a fost Petri Mór, care îi era şi profesor de limbă şi literatură maghiară. Pe lângă faptul că tânărului Maniu îi plăceau lecturile, dar având şi simţ practic, s-a înscris şi la discipline opţionale: stenografie şi desen. (Stenografia era binevenită pentru orice viitor funcţionar, grefier sau jurist, asigura o carieră sigură şi serioasă în Austro-Ungaria, un stat cu o birocraţie bine dezvoltată, dar nu excesivă)”, explică profesorul.
Potrivit acestuia, la învăţătură a avut rezultate foarte bune, fiind printre cei trei premianţi ai clasei. În clasa a VIII-a (echivalentul actualei clase a XII-a), colegii de la cercul de creaţie şi literatură l-au ales în funcţia de secretar al cercului. În clasa lui, compusă din 16 elevi, el a fost unul dintre cei mai tineri, având la terminarea liceului 17 ani şi jumătate. Dintre colegii de clasă, unii erau cu trei-patru sau chiar cu cinci ani mai în vârstă, mai spune profesorul.
După absolvire, Iuliu Maniu urmează cursuri universitare la Facultăţile de Drept din Cluj (1891-1896), Budapesta şi Viena, iar în anul 1896 obţine doctoratul în ştiinţe juridice. Potrivit preotului Cristian Borz, el debutează în activitatea politică încă din vremea studenţiei, devenind membru al Partidului Naţional Român în 1891, la vârsta de 18 ani. În perioada aceea, s-a numărat printre susţinătorii „Replicii” iniţiată de Aurel C. Popovici, ca răspuns la adresa tineretului universitar maghiar prin care acesta căuta să justifice pactul dualist din 1867. De asemenea, Maniu este membru fondator şi ales preşedinte al Societăţii Academice „Petru Maior” (1892) şi al Societăţii studenţilor români, sârbi şi slovaci din Budapesta (1894). Tot în vremea studenţiei a participat la numeroase congrese ale studenţilor români din Ardeal, militând pentru unitatea naţională a tuturor românilor.
Casa Memorială Iuliu Maniu are nevoie de ajutorul nostru
La Bădăcin, lângă Şimleu Silvaniei, familia Maniu avea un domeniu unde ilustrului om politic îi plăcea, la vârsta maturităţii, să se retragă şi să-şi găsească liniştea. Casa de acolo a avut un destin zbuciumat şi ar fi ajuns una cu pământul dacă o mână de oameni entuziaşti, în frunte cu preotul Cristian Borz, nu ar fi iniţiat o campanie de salvare a ei. În ciuda mobilizării de apreciat a românilor, banii adunaţi nu sunt suficienţi. Cei ce doresc să ajute o pot face în conturile:
Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com
deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.
Vă mai recomandăm:
Cum petrecea Corneliu Coposu sărbătorile creştine în detenţie, urmărit pas cu pas de Securitate
Minciunile istoriei: cum a fost "pictat" Corneliu Coposu drept un mare moşier şi un trădător de ţară