Cum a anulat instanţa munca de doi ani a procurorilor DIICOT. Anchetator: „Vom face contestaţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai complex dosar instrumentat în ultimii ani de către DIICOT Sălaj a fost desfiinţat de către magistraţii Curţii de Apel Cluj şi retrimis la procuror.

După un proces ce s-a întins pe parcursul unui an, judecătorii Curţii de Apel Cluj s-au pronunţat luni, 26 noiembrie, în cel mai spectaculos dosar de corupţie instrumentat în ultimii ani de către DIICOT Sălaj. Dosarul numără nu mai puţin de 13 inculpaţi, printre care fostul vicepreşedinte al Tribunalului Sălaj, Patriţiu Dărăban, fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Ioan Abrudan, cunoscuţi oameni de afaceri şi doi poliţişti.

Instanţa a admis necompetenţa materială şi după calitatea persoanei a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Sălaj, se arată în minuta publicată pe site-ul Curţii. De asemenea, a constat "nulitatea absolută a rechizitoriului din 20 decembrie 2017, a actelor de urmărire penală efectuate în cauză, a probelor şi a mijloacelor de probă întocmite, dispuse şi autorizate de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Biroul Teritorial Sălaj", a dispus "excluderea şi eliminarea de la dosar a tuturor probelor şi mijloacelor de probă" şi au restituit cauza la procuror.

Procurorul de caz, surprins de soluţia instanţei

Contactat pentru un punct de vedere, procurorul de caz Dan Bubuiug, şef al DIICOT Sălaj, s-a arătat surprins de decizia magistraţilor clujeni şi a mărturist că este pentru prima dată în carieră când i se invocă necompetenţa. "Instanţa s-a pronunţat asupra necompetenţei procurorului DIICOT de a instrumenta respectivul dosar. Altfel spus, în opinia judecătorului, procurorul DIICOT nu avea competenţa de a instrumenta dosarul. Iar pentru că urmărirea penală a fost efectuată de un procuror necompetent, toate actele făcute de către acesta sunt lovite de nulitate absolută. Sunt procuror de 10 ani, cu grad de Înaltă Curte, toate gradele obţinute în urma unor examene, şi cred că îmi cunosc competenţa. Mă surprinde soluţia instanţei. Este prima dată în carieră când mi se invocă necompetenţa", a precizat Bubuiug.

Acesta a mai precizat că excepţia a fost invocată de către apărare şi în faza de urmărire penală, însă procurorul de caz a respins-o pe considerentul că "este vorba despre un grup de crimă organizată şi că competenţa DIICOT se extinde la toate infracţiunile ce intră în scopul grupului şi la toţi participanţii grupului. Nu numai că nu este legal, dar nu este nici firesc sau logic ca un grup infracţional să fie cercetat de două structuri de parchet în funcţie de infracţiunile ce fac obiectul grupului".

Procurorul de caz va contesta soluţia Curţii de Apel Cluj, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dosar cu 13 inculpaţi

Reamintim că dosarul celor 13 inculpaţi a ajuns pe masa instanţei în luna decembrie a anului trecut, la capătul unor cercetări ce au durat 2 ani, perioadă în care procurorii au audiat peste 200 de martori. Anchetatorii vorbesc despre infrancţiuni precum constituirea unui grup infracţional, dare şi luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, cumpărare de influenţă şi fals intelectual.

Ieşit la pensie, între timp, fostul magistrat Patriţiu Dărăban era acuzat că a comis diverse ilegalităţi în procesul de insolvenţă al firmei deţinută de doi dintre inculpaţi şi că a beneficiat de avantaje de la un altul, după ce autoutilitarele societăţii lui şi a fratelui său au fost date în chirie la un preţ supraevaluat.
În cazul fostului inspector şcolar general, Ioan Abrudan, procurorii susţineau că ar fi intermediat obţinerea unei note mari la Bacalaureat de către fiica unuia dintre afaceriştii din dosar, stabilind semnele pe care tânăra să le facă pe lucrare.

Doi dintre afaceriştii din dosar - Ioan Huluban şi Ioan Galiş - sunt acuzaţi de instigare la dare de mită în formă continuată, dare de mită în formă continuată, instigare la abuz în serviciu, cumpărare de influenţă, instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, fapte pe care le-ar fi comis pentru a prelua patrimoniul firmei Eurocard 2000 aflate în insolvenţă. Potrivit anchetatorilor, societatea a fost vândută unei alte firme, deţinute tot de Galiş şi Huluban, pentru doar un milion de lei, deşi fusese evaluată la 4,8 milioane de lei, fiind, astfel, prejudiciaţi ceilalţi creditori.

Mai puteţi citi:

Un judecător inculpat într-un dosar de corupţie a ieşit la pensie. CSM l-a suspendat încă de acum patru luni

Dosarul poliţiştilor bănuiţi că deţineau droguri a fost clasat. La ce concluzii au ajuns procurorii DIICOT

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite