Cum alegem pasta de dinţi potrivită. Sfaturile specialiştilor
0Specialişii în medicină dentară susţin că pasta de dinţi trebuie aleasă în funcţie de necesităţile fiecărei persoane în parte.
În faţa unei oferte extrem de diversificate de produse pentru igienă orală, care se întrec în a garanta o respiraţie proaspătă, gingii sănătoase şi prevenirea cariilor, alegerea pastei de dinţi potrivite nu este un lucru tocmai uşor, deşi ar putea părea aşa. Pentru a face alegerea potrivită, medicii dentişti recomandă să ţinem cont de mai multe aspecte:
Conţinutul de fluor
Fie că vă propuneţi să preveniţi apariţia tartrului, ca urmăriţi să aveţi dinţi mai albi ori că aveţi nevoie de o respiraţie proaspătă, conţinutul de fluor din pasta de dinţi este extrem de important. Potrivit Academiei de Stomatologie Generală din Statele Unite ale Americii, periajul cu pastă de dinţi cu fluor de două ori pe zi poate reduce cariile dentare cu până la 40%. "Fluorul are rol terapeutic şi de remineralizare. El ajută la consolidarea smalţului dentar şi la prevenirea cariilor", explică dr. Corin Penciuc, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Sălaj, care avertizează că aportul excesiv de fluor poate determina apariţia fluorozei dentare, ce se manifestă prin apariţia pe suprafaţa smalţului a unor puncte sau pete opace, de culoare albă.
Prezenţa bicarbonatului
Pastele de dinţi care conţin bicarbonat ajută la albirea dinţilor, eliminând aventualele pete prezente pe suprafaţa acestora. Să nu vă aşteptaţi, însă, la minuni! În plus, susţine medicul, alcalinizează mediul din cavitatea bucală şi elimină componenta acidă, care este agresivă cu dintele, provocând carii. Tocmai de aceea, dr. Penciuc susţine că persoanelor care au un PH mai acid al salivei, să folosească produse alcalinizante.
Ingrediente naturale
Potrivit preşedintelui CMD Sălaj, şi pastele de dinţi organice, din ingrediente naturale, pot fi eficiente, având în special efect antiinflamator. Cât despre capacitatea lor de curăţare a dentiţiei, aceasta este inferioară celei obişnuite din comerţ, însă un periaj viguros poate compensa.
Periuţa de dinţi
Dincolo de ingredientele pastei de dinţi, rolul major pentru o dantură curată şi sănătoasă îl joacă periuţa, explică dr. Corin Penciuc: "Dacă dintele nu este curăţat corect, este irelevant ce pastă folosim, pentru că rezultatele aşteptate vor întârzia să apară. O periuţă de dinţi potrivită şi un periaj corect sunt cele care reduc, cu adevărat, apariţia cariilor şi afecţiunile gingivale".
Periuţa ideală trebuie să aibă coadă ergonomică, pentru a fi uşor de manipulat şi a permite efectuarea tuturor mişcărilor, capul să fie suficient de mic pentru a pătrunde în locurile greu accesibile ale cavităţii bucale, perii moi, cu capetele rotunjite, ca să nu lezeze gingia şi că să îndepărteze eficient placa bacteriană. "Cea mai eficientă este cea electronică, indiferent de perioada de periaj. Aceasta nu necesită o mare dexteritate, acoperă toate suprafeţele dentare şi curăţă mult mai bine", explică stomatologul.
Vă mai recomandăm:
Cinci părţi ale corpului uman care sunt foarte murdare. Sfaturi pentru o igienă riguroasă