Costumul popular, carte de vizită pentru Ţara Călatei. Proiectul prin care un fotograf pune în valoare autenticitatea şi frumuseţea portului ţărănesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Albumul va promova costumele populare din Ţara Călatei FOTO Facebook.com/Tara Calatei
Albumul va promova costumele populare din Ţara Călatei FOTO Facebook.com/Tara Calatei

Preocupat de promovarea valorilor tradiţionale, un fotograf a lansat un proiect în care frumuseţea se îmbină cu autenticul şi cu multiculturalitatea.

14 tinere vor deveni modele pentru o sesiune foto profesională organizată de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea (APD) Transilvaniei, în cadrul unui demers de promovare a frumuseţii portului popular şi a tradiţiilor din zona etnografică Ţara Călatei. Acţiunea se va concretiza într-un album de lux de promovare a ţinutului şi a portului popular din Ţinutul de Sus, Ţinutul de Jos, Valea Nadăşului, Valea Căpuşului şi zonele de influenţă.
În acest sens, reprezentanţii Asociaţiei au anunţat o acţiune de selecţie, tinerele interesate să facă parte din proiect trebuind să fie prezentabile şi fotogenice, şi să deţină un costum tradiţional autentic - românesc sau maghiar - specific zonei etnografice.

"Scopul principal este promovarea portului autentic de pe toate regiunile ţinutului. Căutăm în mod special tinere de pe zona Văii Almaşului, judeţul Sălaj, zona cuprinsă între Zimbor şi Tetişu", ne-a declarat fotograful Cosmin Giurgiu, preşedintele APD Transilvania, cunoscut pentru demersurile sale pentru scoaterea din anonimat a Ţării Călatei, o zonă extrem de valoroasă din punct de vedere turistic.
Doritoarele se pot înscrie printr-un mail trimis la adresa apdtransilvania@gmail.com, cu datele personale minimale şi cel puţin o fotografie clară şi actuală.

Situată în nordul Munţilor Apuseni, zona etnografică Ţara Călatei nu are limite geografice stabilite clar. Cunoscută şi ca Regiunea Călata, cuprinde părţi din judeţele Cluj şi Sălaj şi poate fi ȋmpărţită ȋn cinci microregiuni: Ţinutul de Sus, Ţinutul de Jos, Valea Nadăşului, Valea Căpuşului şi zonele de influenţă.
APD Transilvania are drept scop promovarea, susţinerea şi perpetuarea valorilor tradiţionale multiculturale, a patrimoniului cultural material si imaterial, a patrimoniului local, regional si national, dar si a monumentelor istorice si ale naturii din regiunea Transilvaniei si a celorlalte regiuni din Romania.

Vă mai recomandăm:

Fotograful care promovează locurile de poveste ale copilăriei. „Iubesc ţinutul ăsta şi îl simt ca o parte din mine“

VIDEO Scurtmetraj tulburător despre Sînziene. Tinerele dintr-un sat sălăjean recreează povestea faimoaselor creaturi din mitologia românească

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite