Ce s-a ales din viaţa culturală de la ţară. „Multe cămine culturale sunt folosite doar pentru nunţi şi înmormântări“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi au fost reabilitate cu bani grei, multe cămine culturale din judeţ şi-au pierdut destinaţia iniţială, după ce autorităţile locale au refuzat să mai organizeze activităţi specifice.

Clădirile culturale din comunele sălăjene, ce găzduiau, odinioară, spectacole folclorice la care lua parte întreaga comunitate s-au transformat, în timp, în simple aşezăminte în care au loc nunţi, petreceri de botez ori mese pentru înmormântări.

Situaţia a fost reclamată de către Daniel Săuca, managerul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj (CCAJS), care a precizat marţi, 21 martie, în cadrul unei conferinţe de presă, că în aproape jumătate din cele 57 de comune sălăjene în decursul unui an nu se întâmplă niciun eveniment cultural. Aşa se face că multe dintre căminele culturale de la sate, deşi au fost reabilitate, sunt folosite doar pentru organizarea de nunţi, botezuri şi înmormântări.

"Este păcat că în foarte multe comune din judeţul Sălaj nu există, nu se manifestă aproape niciun puseu, îndemn de a realiza minime evenimente culturale", a declarat Săuca. Acesta a mai spus că instituţia pe care o conduce poate sprijini administraţiile locale în organizarea unor manifestări culturale, însă în multe situaţii s-a lovit de refuzul primarilor, mulţi dintre ei "obtuzi în privinţa unor colaborări instituţionale şi de altă natură". Ca urmare, spune managerul CCAJS, soluţia poate veni de la tinerii implicaţii în activităţi culturale, preoţi sau profesori.

"Explicaţiile sunt multe, dar nu vreau să intru în polemici cu nimeni. Este o constatare destul de amară a mea, având în vedere că noi, prin statutul instituţiei, am avea posibilitatea să facem coordonarea metodologică a aşezămintelor culturale. Este un termen vag. Nu avem pârghii administrative pentru a coordona, de fapt. Nu putem să coordonăm nimic. Este nevoie şi în acest sens de schimbarea legislaţiei, pentru că degeaba avem cămine culturale frumoase dacă nu se mai întâmplă aproape nimic cultural în ele", a adăugat sursa citată.

O altă problemă semnalată se referă la faptul că multe dintre aşezămintele culturale din judeţ nu au un responsabil. Printre ele, casele de cultură din Şimleu Silvaniei, Jibou sau Cehu Silvaniei, care nu au un director, ci doar unul sau doi angajaţi, cu care "nu se pot face mari lucruri culturale".

Vă mai recomandăm:

Experienţă inedită şi încărcată de mister, la Porolissum. De Zilele Patrimoniului, vizitare nocturnă ghidată la Complexul Arheologic

Pasiune pentru portul popular românesc. Cum s-a transformat un tânăr din Sălaj din inginer în meşter popular

Tradiţii peste care s-a aşternut praful. „Danţul în şură“, locul unde se perfectau căsătoriile din satul sălăjean

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite