Cât costă un bătrân în zilele noastre. Tarifele de lux percepute de aziluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tarifele sunt cuprinse, în medie, între 1.500 şi 2.200 de lei
Tarifele sunt cuprinse, în medie, între 1.500 şi 2.200 de lei

Între 1.500 şi 2.200 de lei. Atât cer centrele rezidenţiale pentru vârstnici din Sălaj pentru îngrijirea, timp de o lună, a unui bătrân. Suma depăşeşte cu mult pensia medie din judeţ, dar şi posibilităţile multor familii care caută o soluţie pentru îngrijirea instituţionalizată a membrilor ajunşi în situaţia de a nu-şi purta singuri de grijă.

Pe lângă faptul că, în mentalitatea colectivă, faptul că o persoană în vârstă este îngrijită într-un centru rezidenţial şi nu de copii este o veritabilă ruşine, preţurile percepute de aceste instituţii, în majoritate private, sunt de-a dreptul prohibitive, adăugând încă o notă sumbră perspectivelor unei bătrâneţi petrecute în... azil.
În Sălaj, tarifele percepute de căminele private sunt cuprinse, în medie, între 1.500 şi 2.200 de lei. Potrivit legii, instituţia în cauză are dreptul să reţină doar o treime din pensia beneficiarului, diferenţa trebuind acoperită de aparţinători sau de autorităţile locale.


Cel mai mare centru privat din judeţ este cel al Asociaţiei Haller, de la Policlinica Sfânta Vineri din Zalău. Din datele afişate pe site-ul centrului, rezultă că aici pot fi găzduiţi peste 100 de beneficiari, în acest moment fiind 15 locuri disponibile. Tariful variază de la 1.600 de lei pe lună, în cazul celor care acceptă să fie găzduiţi în camere cu două – trei persoane, la 1.900 de lei pe lună, pentru cei care vor să fie singuri în cameră.


Fundaţia Rainbow are un centru la Cehu Silvaniei cu toate cele 60 de locuri disponibile, ocupate toate. Potrivit directorului Elisabeta Crişan, există chiar şi listă de aşteptare, durata medie până la eliberarea unui loc fiind de două – trei luni. Cât despre tarife, directorul spune că acestea variază, în funcţie de gradul de dependenţă al beneficiarului, între 1.370 de lei şi 1.670 de lei.


La Tihău, Fundaţia Umanitară Agape are un cămin de bătrâni cu 25 de locuri, dintre care doar patru sunt neocupate şi pentru acestea existând, potrivit administratorului Nicoleta Mureşan, cereri. Tariful perceput rezidenţilor este cuprins, în funcţie de gradul lor de dependenţă, între 1.500 de lei şi 2.200 de lei.


Tot 25 de locuri sunt şi la Centrul Social ”Sfântul Pantelimon” din cadrul Mănăstirii Bic, în timp ce la Dragu, unde Fundaţia SOS Ciobanca a deschis, recent, un cămin de bătrâni în spaţiul construit în acest sens, cu fonduri europene, de Primăria Dragu, sunt 12 locuri, dintre care şase sunt ocupate, iar pentru alte patru există solicitări. Tarifele pornesc, aici, de la 1.700 de lei/beneficiar/lună.


La Casa de bătrâni ”Siluan” de la Sfăraş, administrată de fundaţia cu acelaşi nume, sunt, teoretic, 48 de locuri, însă doar 16 dintre ele sunt ocupate.  Tariful este aici de 1.300 de lei pe lună, dar suma nu include costul scutecelor (dacă este cazul) şi cel al medicamentelor, care se achită separat.


Cel mai mare centru de servicii sociale din această parte a ţării, ”Sfântul Gheorghe” din Românaşi, oferă şi el 50 de locuri. Nu a fost stabilit, însă, un tarif, centrul de aici fiind la începutul activităţii.


Centrul de la Cehu Silvaniei, singurul de stat, este cel mai ieftin


Mai ieftin este la Cehu Silvaniei, unde funcţionează singurul centru de stat. Tariful plătit de beneficiari nu depăşeşte, aici, 426 de lei pe lună, şi asta pentru că statul român subvenţionează, prin Ministerul Muncii, activitatea centrului cu 1.411 lei/lună/beneficiar. Din păcate pentru vârstnicii care nu îşi permit un azil privat, centrul de la Cehu nu are decât 40 de locuri.

Vă mai recomandăm:

O femeie snopită în bătaie de concubin a fugit la Poliţie cu bebeluşul în braţe. Gestul emoţionant pe care l-au făcut oamenii legii

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite