Casa Memorială „Iuliu Maniu“, salvată cu bani donaţi de români inimoşi. Ce sumă s-a strâns în doi ani şi de cât mai e nevoie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Implicarea unor oameni preocupaţi să păstreze vie istoria naţională a făcut ca imobilul care a aparţinut familiei Maniu să fie şi astăzi în picioare. Campania de salvare a Casei Memoriale "Iuliu Maniu" de la Bădăcin a mobilizat sute de oameni din ţară şi străinătate, care au donat pentru refacerea monumentului istoric.

În urmă cu doi ani jumate, un grup de oameni inimoşi porneau o campanie de salvarea a casei marelui om politic Iuliu Maniu, aflată într-o stare avansată de degradare. Echipa coordonată de către preotul greco-catolic din Bădăcin, Cristian Borz (foto jos), a reuşit în tot acest timp să strângă din donaţii aproximativ 300.000 de lei, din peste 300 de donaţii făcute de oameni cu suflet din ţară şi străinătate.

Primul donator a fost Marius Andrei, un român stabilit în Germania, care a aflat despre campanie de pe Facebook şi care, în cei doi ani şi jumătate, a donat de şase ori. Mărturiseşte că a crezut în proiect pentru că "atâta timp cât va exista un punct de reper palpabil, moştenirea politică a lui Iuliu Maniu va continua să cizeleze caractere", pentru că vorbim de un simbol naţional şi nu în ultimul rând pentru că "marele om politic Iuliu Maniu, făuritor al Unirii, merită un spaţiu muzeal la el acasă".

Cu fiecare zi, lista donatorilor a crescut. Daniel Cobârzan a donat de 21 de ori. Stabilit în Franţa, Daniel Cobârzan spune că “ar fi o ruşine îngrozitoare pentru judeţ căderea casei lui Maniu” şi găseşte discutabilă neimplicarea autorităţilor judeţene. Ioan Blăjan, decan al Baroului Maramureş şi sălăjean din comuna Bobota, spune că s-a alăturat campaniei pentru mândria de a fi român, din „respect pentru strădaniile a cel puţin trei generaţii care au cultivat demnitatea naţională”, dar şi pentru că nu este corect ca munca lor să se năruie prin dispariţia unor elemente materiale.

image

Sprijinul celor peste 300 de donatori este cu atât mai important cu cât autorităţile locale din comuna Pericei (de care aparţine localitatea Bădăcin) şi cele judeţene au făcut doar promisiuni care nu s-au concretizat defel ori au amânat fiecare cerere de susţinere care le-a fost înaintată.

Ultima cerere de acest fel, a patra la număr, depusă în 16 august, a fost respinsă de către Consiliul Judeţean Sălaj, pe motiv că în judeţ nu există un program prin care să se poată acorda finanţare unităţilor de cult. “Deşi cererea a fost depusă de Parohia Greco-Catolică Bădăcin, al cărei preot paroh este Cristian Borz, sprijinul era solicitat pentru un monument istoric, respectiv o casa de patrimoniu, şi nu pentru o unitate de cult. De fiecare dată se găseşte o scuză pentru a se sta cu mâinile în sân”, punctează reprezentanţii echipei de campanie.

Cu sau fără suportul oficialităţilor, campania continuă. Dacă în anii trecuţi, sumele donate au ajutat la refacerea fundaţiei, a terasei şi a pereţilor imobilului, în acest an echipa de proiect şi-a propus să refacă acoperişul: „Una peste alta, dacă istoria este scrisă de oameni, atunci la Bădăcin ea are o pagină vie, care nu se dă învinsă uşor. Pentru că dacă într-un talger al balanţei sunt peste 300 de donatori şi peste 300.000 de lei strânşi deja, în celălalt talger atârnă suma de 1,57 milioane de lei, reprezentând valoarea devizului lucrărilor rămase de executat. Mult a fost realizat deja, enorm a mai rămas, dar proiectul merge mai departe”.

Cei care doresc să contribuie la reabilitarea Casei Maniu o pot face donând în conturile:

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400

Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205

Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.

Mai puteţi citi:

Testamentul lăsat de Cornelia Maniu, sora ilustrului politician român Iuliu Maniu: „Te rog, Iuliu scump, griji de această mică Capelă ce-ţi aparţine“

Cum a dispărut fără urmă arhiva lui Iuliu Maniu. „Din unele documente ţigăncile îşi făceau cornete pentru seminţe“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite