64 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu. Un monument impresionant în cinstea marelui om politic va fi dezvelit în oraşul natal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spre deosebire de anii anteriori, când manifestările comemorative dedicate marelui om politic erau organizate la Bădăcin, anul acesta ele se vor desfăşura în Şimleu Silvaniei, oraşul natal al lui Maniu.

Împlinirea a 64 de ani de la moartea celui care a fost supranumit Sfinxul de la Bădăcin va fi marcată în oraşul în care marele ţărănist a văzut lumina zilei: Şimleu Silvaniei. Duminică, 5 februarie, aici va fi inaugurat memorialul "Iuliu Maniu – făuritor de ţară", o statuie ce evidenţiază trăsăturile şi expresivitatea pe care taranistul le avea la vârsta de 45 de ani, în anul 1918.

Manifestările vor debuta la ora 10.00, la Biserica Greco-Catolică „Sfânta Treime” din Şimleu, cu oficierea Sfintei Liturghii şi a parastasului pentru familia Maniu, după care va fi sfinţit monumentului dedicat marelui om politic şi va fi oficiat un alt parastas, la Biserica Ortodoxă. De la ora 13.30, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Şimleu Silvaniei va găzdui un simpozion, în cadrul căruia istoricul Marin Pop va prezenta mai multe documente inedite din arhiva CNSAS despre Maniu şi familia acestuia. Cu acelaşi prilej, vor lua cuvântul şi dr. Ioan Boilă, strănepotul dintre mamă al lui Maniu, dar şi profesorul Silviu Junjan.

Monumentul care va fi dezvelit în centrul Şimleului este o lucrare a sculptorului sibian Nicu Mihoc. „Conceptul lucrării este o poveste a personajului şi a faptelor lui Iuliu Maniu. Toată construcţia lucrării este în jurul personajului din mijloc, Iuliu Maniu, care este realizat din bronz şi este aşezat pe un jilţ care subliniază statura lui de om de stat. Cât despre poziţia mâinilor: mâna stângă strânsă înseamnă unitate, iar mâna dreaptă cu palma în jos înseamnă poziţia liderului care conduce. Toată lucrarea stă pe un piedestal aşezat în mijlocul unui luciu de apă care se revarsă peste conturul României Mari. Pe soleea care înconjoară conturul ţării este un citat, un fragment din declaraţia de la 1918 a lui Iuliu Maniu. Pe jilţul personajului este o cergă ţărănească pe care sunt motive tradiţionale din Moldova, Ţara Românească şi Transilvania, ceea ce subliniază, pe de-o parte, faptul că la obârşie Iuliu Maniu provenea din rândul ţărănimii şi a evoluat până la postura de om de stat, pe de altă parte subliniază unitatea celor trei Provincii româneşti. Iuliu Maniu stă aşezat pe un jilţ din două motive: reprezentarea personajelor stând în picioare este de sorginte sovietică şi faptul că personajul stând pe un jilţ reprezintă demnitatea lui de om de stat”, explică artistul.

„Cred că sunt mulţi români care au obligaţia morală să se închine în faţa marelui patriot Iuliu Maniu, cu atât mai mult noi care suntem din oraşul în care s-a născut şi a cărui cetaţean de onoare este”, a apreciat primarul din Şimleu, Septimiu Ţurcaş.

Sfinxul de la Bădăcin s-a născut în 8 ianuarie 1873, la Şimleu Silvaniei, şi a ocupat funcţii importante în stat, fiind de trei ori prim-ministru al României, preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc, membru de onoare al Academiei Române, preşedinte al Consiliului Dirigent din Transilvania şi deputat în Parlamentul de la Budapesta şi în cel de la Bucureşti. "Din cei 80 de ani de viaţă, 56 de ani i-a dăruit poporului român, prin întreaga sa activitate politică. Cu toate că a deţinut funcţii importante, nu acestea i-au adus respectul, ci modul în care a înţeles că trebuie abordată politica şi relaţia cu oamenii simpli", susţine preotul Cristian Borz, cel care a demarat, în urmă cu doi ani, o campanie publică de strângere de fonduri pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” de la Bădăcin, locul în care Maniu a copilărit.

Vă mai recomandăm:

Cum a încercat Iuliu Maniu să salveze democraţia în România interbelică. Discursul în care a avertizat asupra pericolelor gândirii revizioniste

Bilanţ la doi ani de campanie publică: românii cu suflet mare au donat peste 200.000 de lei pentru salvarea Casei Memoriale "Iuliu Maniu"

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite