Bilanţ la doi ani de campanie publică: românii cu suflet mare au donat peste 200.000 de lei pentru salvarea Casei Memoriale "Iuliu Maniu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de oameni şi-au arătat solidaritatea şi au făcut donaţii în cadrul Campaniei Publice “Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu”.

Cu efortul susţinut al românilor dornici să salveze o pagină de istorie naţională - Casa Memorială "Iuliu Maniu" de la Bădăcin - în cei aproape doi ani ai campaniei publice organizate în acest sens, au fost strânşi peste 200.000 de lei. Campania a fost sprijinită atât de oameni simpli, dar şi de nume sonore, printre care Ana Blandiana, Oana Pellea ori fostul şef al SRI, George Maior.

Suma astfel colectată a fost direcţionată spre realizarea de lucrări de consolidare a fundaţiei şi a pereţilor casei, după ce la începutul anului 2016 doi pereţi s-au prăbuşit, se arată într-un comunicat al echipei de campanie. Intervenţia la timp a făcut ca acest imobil să poată fi salvat şi să devină astfel singurul exemplu de bune practici în salvarea monumentelor de patrimoniu din Sălaj.

„În 2016 s-au efectuat lucrări de consolidare a pereţilor prin cămăşuire, s-a refăcut structura casei  – aşa cum arăta ea în 1947 –  prin demolarea pereţilor paraziţi, refacerea altora, închiderea uşilor sau a geamurilor parazit”, a precizat parohul Cristian Borz, cel care se ocupă de administrarea imobilului.
Campania va continua şi în acest an, principalul obiectiv fiind reabilitarea acoperişului. În luna decembrie, acesta a fost supus unor lucrări de conservare pe perioada iernii, însă starea avansată de degradare în care se află pune în pericol investiţiile deja realizate. Acesta este motivul pentru care reabilitatea lui este prioritară.

„Următorul pas este realizarea centurii din beton armat peste pereţi şi refacerea în totalitate a acoperişului”, a adăugat preotul, menţionând că aşteaptă ca Primăria Pericei să onoreze promisiunea de a suporta costul facturii de actualizare a proiectului de reabilitare, proiect ce a fost necesar la pregătirea dosarului care a fost depus la Institutul Naţional al Patrimoniului, în vederea obţinerii unei finanţări.

2016, un an de progres

Potrivit comunicatului de presă, una dintre cele mai importante realizări ale anului trecut o constituie intrarea Casei de la Bădăcin, în luna august, în proprietatea Episcopiei Greco-Catolice Oradea. În ceea ce priveşte terenul de sub casă, el a rămas în proprietatea Primăriei Pericei, în iunie fiind semnat un contract de comodat între autorităţile locale şi Parohia Greco-Catolică Bădăcin, reprezentantul legal al imobilului. Prin respectivul document, Primăria a dat în folosinţă gratuită terenul de sub imobil, pe un termen de 49 de ani.
Tot anul trecut s-a reuşit împrejmuirea cu gard a casei şi a mormintelor familiei Maniu, la iniţiativa filialei PNŢCD Cluj, care, printr-o donaţie, a suportat costul realizării acestui obiectiv.
Casa Memorială „Iuliu Maniu” s-a clasat pe locul 10 în lista eligibilă pentru Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice.

Cei care doresc să contribuie, în continuare, la reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin, o pot face donând în conturile:

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com
deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.

Vă mai recomandăm:

Ţărăniştii clujeni pun umărul la reabilitarea Casei Memoriale "Iuliu Maniu" de la Bădăcin. Călin Buzoianu a donat 10.000 de lei pentru împrejmuirea conacului

FOTO Casa Memorială „Iuliu Maniu” se degradează aşteptând mila publică. Autorităţile nu pot da bani pentru că „dosarul este incomplet”

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite