Un grup de premianţi din judeţul Vaslui încearcă să-şi salveze colegii mai mici de la analfabetism oferindu-le meditaţii gratuite
0Un grup de 20 de elevi din judeţul Vaslui, cu rezultate şcolare foarte bune, îşi vor ajuta colegii mai mici care nu reuşesc să ia note de trecere şi riscă să abandoneze şcoala. Premianţii le vor oferi meditaţii o dată pe săptămână, la sfârşitul cursurilor.
Pe parcursul acestui an şcolar elevii premianţi din clasele V – VIII de la şcolile din Oşeşti, Valea Mare, Negreşti, Tatomireşti, Pungeşti şi Vultureşti vor oferi meditaţii pentru copiii aflaţi în risc de abandon şcolar din clasele I-IV.
Meditaţiile au loc o dată pe săptămână în şcoală, după terminarea orelor şi sunt supervizate de şapte învăţători care se implică voluntar. Elevii care susţin meditaţiile îi vor ajuta pe cei mici să recupereze carenţele la română şi matematică (abilităţile de scris, citit şi socotit), astfel încât să prevină situaţiile de analfabetism şi abandon şcolar din rândul şcolarilor din ciclul primar de învăţământ. De altfel, tinerii împreună cu învăţătorii se vor folosi de diverse activităţi şi jocuri de socializare care vor face ca meditaţiile să fie mai uşoare şi mai atractive pentru copii.
Premianţii din cele şase sate au fost antrenaţi în acest proiect de către reprezentanţii Fundaţiei World Vision Romania, care derulează în comunităţile respective un programul de dezvoltare comunitară - „Un viitor mai bun pentru copiii noştri”
„Cu perseverenţă, răbdare, prietenie şi sprijin recirproc, micii educatori speră ca orele de meditaţii să îi ajute pe cei mai vulernabili să recupereze lecţiile pierdute. De altfel, copiii se întâlnesc periodic cu profesorii voluntari pentru a stabili planul de lecţie şi pentru a planifica riguros meditaţiile care urmează. Unii dintre ei s-au decis deja că vor să continue studiile pentru a deveni învăţători”, a spus Gabriela Grama, specialist relaţii publice în cadrul Fundaţiei.
Ideea a apărut odată ce Fundaţia World Vision România a anunţat rezultatele studiului „Raportul de bunăstare a copilului”. Conformul studiului, la nivel naţional, procentul copiilor cu vârste cuprinse între 9 şi 12 ani care sunt afectaţi de analfabetism funcţional este 31%.Analfabetismul funcţional apare atunci când elevii din clasele a doua, a treia şi a patra citesc cu dificultate sau nu înţeleg ceea ce citesc. Studiul mai relevă că 2,3% dintre adulţii respondenţi declară că în ultimul an cel puţin un copil din gospodărie a abandonat şcoala. Două treimi dintre ei erau în ciclul primar sau gimnazial de educaţie.
Pe aceeaşi temă: