Stalinista Ana Pauker, sărbătorită de autorităţile din Vaslui în cadrul unui simpozion dedicat femeilor celebre din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numele liderului comunist Ana Pauker apare, alături de cele ale Reginei Maria,  Anei Aslan sau Ecaterinei Teodoroiu, pe afişul unui simpozion organizat de Consiliul Judeţean şi de Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare" Vaslui, cu tema "Femei celebre ale României Întregite".

UPDATE: Managerul Muzeului Judeţean Vaslui, Ramona Mocanu, a declarat, miercuri, că alăturarea fotografiilor Reginei Maria şi Anei Pauker pe un afiş care promova un simpozion a fost o greşeală de editare. Mocanu a precizat că alăturarea nu a fost voită şi nu s-a dorit crearea unei controverse. 

”A fost doar o greşeală de editare. S-au confundat doar fotografiile. Era vorba despre actuala fotografie, Ştefania Mărăcineanu, femeia care a inventat radioactivitatea artificială. Fotografia s-a înlocuit.”, a declarat, miercuri, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, managerul Muzeului Judeţean Vaslui, Ramona Mocanu.

Ştire iniţială: Simpozionul ar urma să se desfăşoare în perioada 8-9 martie în sala de festivităţi a Consiliului Judeţean Vaslui. Includerea Anei Pauker, cea supranumită Stalin cu fustă, a fost aspru criticată de istorici. De altfel, gafa autorităţilor vasluiene a fost descoperită de istoricii Mădălin Hodor şi Andrei Cătălin Galiţă, de la CNSAS.

"Se apropie 8 martie şi Consiliul Judeţean Vaslui, sensibil cum îl ştiţi, s-a gândit sa organizeze , ei da, un "simpozion ştiinţific". "Femei celebre ale României Intregite". Frumos.

În poza mare şi în centru Regina Maria, a doua din dreapta pe ultimul rând Ana Pauker. Ce-i drept, femeia a fost celebra. Pentru eforturile consecvente de a debarasa poporul roman de moştenirea primei. Un nou exemplu al stadiului de retardare la care s-a ajuns în tratarea istoriei naţionale.", scrie Hodor pe pagina de Facebook.

Potrivit reprezentanţilor Muzeul Judeţean ,,Ştefan cel Mare” Vaslui, Simpozionul ştiinţific „Femei celebre ale României Întregite” este înscris în programul „CENTENARUL MARII UNIRI - 2019” al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Cum explică organizatorii

”De Ziua Femeii ne propunem o dezbatere despre adevăratele modele feminine, care şi-au pus amprenta asupra istoriei ţării. Dorim să aducem în discuţie atât personalităţile feminine istorice care au schimbat destinul naţional, prin aportul adus la construirea României Mari, cât şi pe cele deschizătoare de drumuri în diverse domenii: ştiinţifice, artistice şi culturale, care ne-au format identitatea şi au făcut cunoscută România în lume. În contextul aniversării Centenarului Marii Uniri evocăm, prin intermediul acestui eveniment, femeile care şi-au lăsat amprenta în istorie prin curaj şi credinţă în forţele proprii. O parte dintre aceste femei deosebite au rămas în istoria scrisă, o altă parte au fost date uitării”, au explicat organizatorii în preentarea evenimentului.

Prezentarea ”Femeilor celebre ale României Întregite” va fi făcută de istorici şi cercetători veniţi de la: Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti, Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti, Arhivele Naţionale ale României, Biblioteca Naţională a României, Institutul Naţional al Patrimoniului, Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu” Buzău, Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida", Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”, Muzeul Municipal Câmpulung, Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui.

Ana Pauker, Stalin cu fustă

Ana Pauker s-a născut la Codăeşti, Vaslui, la data de 28 decembrie 1893 (potrivit actului de naştere nr.66/30 decembrie 1893) într-o familie de evrei români.

În România anilor 50 i se spunea „Stalin cu fustă”, dar notorietatea internatională şi-a câştigat-o atunci când a apărut pe coperta revistei „Time”, în septembrie 1948, cu titlul „cea mai nemiloasă femeie din lume”. A fost prima femeie ministru de externe din istoria lumii. Temuta Ana Pauker a intrat în Partidul Comunist încă de la înfiinţarea lui, în 1921, şi a fost racolatã de Moscova ca agent sovietic. La Moscova a fost consiliera lui Stalin pe „probleme româneşti”, a fost numită în conducerea Cominternului, iar în iunie 1943 devine presedinta Comitetulul National Român de la Moscova, cu grad de colonel. Din acest moment, în PCR se formează două factiuni, pe de-o parte comunistii aflati în închisorile din România, în frunte cu Gheorghiu Dej, pe de altã parte comisarii de la Moscova, Ana Pauker, Vasile Luca si Teohari Georgescu. Dupã 23 august 1944 se întoarce în România cu mandatul de a prelua conducerea PCR, participă din plin la sovietizarea ţării şi devine numãul 1 în nomenclatură până în octombrie 1945, când a fost ales Gheorghiu Dej.

În urma criticilor apărute în mediul online, Muzeul Judeţean Vaslui a şters de pe site şi de pe pagina de Facebook a instituţiei postarea în care era anunţat simpozionul dedicat femeilor celebre.

Potrivit istoricului Mădălin Hodor, care a şi semnalat pe Facebook afişul iniţial, mai apoi imaginea a fost schimbată.

colaj afis

„Efectul Pauker o bate pe Ana Aslan. Mister şi suspans. După postarea de dimineaţă băieţii de la Consiliul Judeţean Vaslui se pare ca au schimbat puţin poza Anei Pauker. Deştepţi. În grabă au schimbat şi poza Smarandei Braescu cu.... Smaranda Braescu un pic mai tânără. Normal ar fi sa o întineriti şi pe Ana Aslan, ca e tot în apropiere. În locul Anei Pauker, Ştefania Mărăcineanu, care a înlocuit-o în alta varianta de afiş pe Marie Curie. Va ţin la curent cu schimbările, ca e ca la handbal“, a postat pe Facebook Mădălin Hodor.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite