Seful Protecţiei Copilului Vaslui se retrage din funcţie, după neregulile grave descoperite de Curtea de Conturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionel Ştefanică Armeanu, directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui a solicitat Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui sa-i aprobe suspendarea de drept din funcţie. Plecarea lui Armeanu vine în urma neregulilor descoperite de Curtea de Conturi la această instituţie. În locul său, consilierii judeţen doresc să îl instaleze tocmai pe adjunctul care de-a lungul anilor a avizat cheltuirea banilor.

Suspendarea din funcţie de drept din funcţie a lui Ionel Ştefănică Armeanu urmează a fi votată în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Vaslui din 15 decembrie. Pe ordinea de zi, se regăseşte atât proiectul privind suspendarea raporturilor de serviciu a lui Ionel Ştefănică Armeanu, cât şi proiectul privind desemnarea unui nou director general.

Deşi desemnarea noului director general al DGASPC Vaslui se va face pe o perioadă temporară, aşa cum se menţionează în proiectul de hotărâre, nominalizarea este una discutabilă.

Cel pe care consilierii judeţeni vasluieni doresc să-l instaleze în funtea de director general al DGASPC Vaslui este Ioan Buruiană, nimeni altul decât directorul economic al instituţiei, cel care teoretic ar fi trebuit să vegheze asupra corectitudinii cheltuirii fondurilor instituţiei. Buruiană ocupă funcţia de director economic al DGASPC Vaslui încă de la înfiinţarea instituţiei. La rândul său, Armeanu a condus DGASPC Vaslui vreme de 17 ani.

Nici în cazul proiectului privind suspendarea raporturilor de serviciu a lui Ionel Ştefănică Armeanu, nici în cel privind nominalizarea lui Ioan Buruiană nu a fost încă făcută expunerea de motive. 

Un control al Curţii de Conturi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui, cel mai mare angajator al judeţului, confirmă cum s-au tocat fonduri publice uriaşe fără justificare şi discreţionar, instituţia ajungând, în această toamnă, în pragul falimentului.

Neregulile care au dus la cheltuirea nejustificată a fondurilor publice sunt confirmate de un control al Camerei de Conturi Vaslui realizat în această vară.

Cum s-au tocat fondurile Protecţiei Copilului

Valoarea prejudiciilor cauzate de modul defectuos în care s-a cheltuit bugetul DGASPC depăşeşte 2.500.000 lei, iar suma vizează doar eşantioanele supuse controlului. Banii urmează a fi recuperaţi, în caz contrar Camera de Conturi avertizând DGASPC că va formula plângere penală.

Investiţii supraevaluate, fragmentarea valorii contractelor pentru a fi atribuite direct, lucrări achitate fără a fi realizate, studii plătite în mod nelegal angajaţilor privilegiaţi,cazări exclusiviste în cazul deplasărilor în interes de serviciu, mii de tone de combustibil cheltuite fără justificare sunt câteva dintre neregulile descoperite şi imputate de inspectorii Camerei de Conturi conducerii DGASPC Vaslui.

Cel mai mare prejudiciu, peste 1,7 milioane de lei, a fost descoperit în cazul modernizării unui centru de plasament din subordinea DGASPC Vaslui, ”Elena Farago” Bârlad, care, în mod paradoxal, este nepopulat de mai mulţi ani. ”Aceste lucrări au fost contractate prin achiziţie directă cu un singur furnizor, echipa de audit constatând că pentru aceste investiţii a fost divizată valoarea contractelor, contrar normelor privind achiziţile, aplicabile în 2015 şi 2016, respectiv OUG 34/2006”, se menţionază în raportul Curţii de Conturi.

Pe locul doi în topul deficienţelor, raportat la valoarea prejudiuciului, se află consumul de carburanţi. Peste 326.000 de lei este valoarea bonurilor de combustibil pentru care nu s-a gasit justificare. Având în vedere neregulile sesizate, reprezentanţii Camerei de Conturi au extins verificările şi pentru anii 2014 şi 2015.

Costuri nejustificate au fost descoperite în cazul mai multor achiziţii şi servicii. La DGASPC Vaslui s-a ajuns în situaţia absurdă de a se plăti mai mult pentru manopera unor produse, decât produsul în sine. 

Depăşiri uriaşe la telefoanele de serviciu

DGASPC Vaslui este instituţia cu cele mai multe telefoane de serviciu pentru angajaţi din judeţ.  În 2016, instituţia deţinea abonamente pentru 382 numele de telefon mobil şi 51 numere de telefon fix.

În ciuda abonamentelor costisitoare, în 2016 s-au înregistrat depăşiri de aproape 30.000 de lei pentru servicii care nu aveau legătură cu activitatea instituţiei: SMS-uri în reţele de divertisment, apeluri şi SMS-uri internaţionale, apeluri şi servicii roaming utilizate de angajaţi care nu au efectuat deplasări externe sau au atribuţii pe pe proiecte de colaborare etc.

Conducerea DGASPC Vaslui aa anunţat că şi-a însuşit criticile Curţii de Conturi şi dă asigurări că ”s-au întreprins toate măsurile organizatorice şi procedurale astfel încât pe viitor să nu mai existe niciun fel de abatere de la prevederile legale”.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite