Reţeta specială a delicioşilor caltaboşi moldoveneşti. Ingredientele care-i deosebesc de preparatele din alte regiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
caltabosi foto cugetliber.ro

Caltaboşul este o specialitate tradiţională din carne de porc nelipsită de pe masa de sărbătoare a Crăciunului. Prepararea caltaboşului diferă de la o regiune la alta, secretul gustului stând în alegerea condimentelor.

Vă prezentăm o reţetă de caltaboşi specifică zonei Moldovei, oferită de maestrul gastronom Nicolae Curelea. Spre deosebire de reţetele de caltaboşi din alte regiuni, care se pregătesc din măruntaie de porc, caltaboşii moldoveneşti au la baza carnea de porc. 

Ingrediente:

1 kg carne de porc;
250 g ceapă;
200 g orez;
100 g untură;
100 g stafide aurii;
puţină zeamă de oase pentru înmuiat umplutura;
sare, piper măcinat, coriandru măcinat – după gust;
1,5 m maţ gros de porc.

Zeama de fiert caltaboşul:

supă de oase cât cuprinde;
2 foi de dafin;
1 ardei iute;
câteva boabe de ienibahar;
1 crenguţă de cimbru;
1 cană de zeamă de varză sau de murături.

Mod de preparare

Maţul de porc se curăţă şi se spală foarte bine. Se ţine câteva ore în apă rece cu oţet, sare şi felii de ceapă. Se scurge bine şi după aceea se umple.

Carnea de porc se toacă mai măricel. Ceapa se curăţă, se spală, se toacă mărunt şi se căleşte în untură. Orezul se alege, se spală şi se scurge bine.

Într-un castron se amestecă toate ingredientele: carne, ceapă călită, orez, stafide, sare, piper, coriandru. Se umple maţul de porc, fără să se îndese, se leagă la capete, se înţeapă din loc în loc şi se pune la fiert în zeama de mai sus, la foc mic, timp de 60 – 70 minute. Se serveşte fierbinte, zeamă şi caltaboşi.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite