Profu' de Religie la ora căruia a leşinat un elev, patron de discotecă cu program de „Joia manelelor“: „Am avut o revelaţie şi am ales să promovez creştinismul“
0Gabriel Vrînceanu (49 de ani), profesorul de religie care preda lecţia despre avort, în urma căreia un elev a leşinat, este cunoscut ca fiind printre primii patroni de discotecă din Vaslui, acesta deţinând, alături de soţia, un club, cafenele dar şi o sală de jocuri electronice.
Gabriel Vrînceanu afirmă că a prezentat filmul despre avort elevilor din motive de ”umanitate” şi pentru că rata avorturilor în rândul minorelor este uriaşă, numai la Vaslui în anul 2015 înregistrându-se peste 250 de întreruperi de sarcină în rândul adolescentelor cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani”. Acesta este cifra oficială, pentru că, susţine profesorul, deţine informaţii potrivit cărora în realitate rata avorturilor în rândul minorelor depăşeşte cifra 400.
”Am dezbătut această plagă care afectează familia creştină, pentru că este un păcat capital. Unde se duce societatea, dacă la vârsta asta (17 ani n.r.) nu îi anunţăm despre aceste lucruri? Intenţia mea a fost cât se poate de bună, tinerilor le trebuie educaţie. Eu fac tot ce este posibil să îi educăm”, a declarat pentru Adevărul, profesorul Gabriel Vrînceanu. Acesta spune că dacă Inspectoratul Şcolar îi va permite va continua să prezinte filmul şi altor elevi, însă în mod selectiv, fără imaginile explicite ale avortului.
În programul clubului: ”Joia manelelor”
Gabriel Vrînceanu (foto jos) este la catedră de 7 ani, el fiind cunoscut pe plan local în special prin prisma afacerilor pe care le desfăşoară. Deţine cea mai veche discotecă din oraş, clubul Menthor, aflat în incinta Casei de Cultură ”Constantin Tănase”, acolo unde în fiecare săptămână se desăşoară ”joia manelelor”, ziua dedicată tinerilor care preferă acest gen muzical. Vrînceanu susţine că din 2009, când a intrat în învăţământ s-a retras de la club, de activităţile comerciale ocupându-se soţia sa. Pe pagina oficială a clubului el continuă să fie prezentat ca făcând parte din staff, drept managerul clubului.
Este contrazis şi de directorul Casei de Cultură, care recunoaşte că are încheiat contract de închiriere pentru spaţiul în care funcţionează sala de jocuri electronice şi clubul Menthor cu Gabriel Vrînceanu.
”Are contract cu noi pentru parter şi etajul întâi, acolo unde este discoteca. Acum fac nişte renovări pentru că suntem în procedura de avizare ISU, în plus mai au nişte stricăciuni că, ştiţi cum e, vin mulţi tineri de pe la ţară, care sunt destul de obraznici, să nu spun altfel. Are contract cu noi domnul Gabi (Vrînceanu n.r.), pe numele asociaţiei ”Sofia”. Nu vă putem spune cât este chiria pentru că este confidenţial, dar vă asigur că metru pătrat este mai ieftin decât în Piaţa Centrală. Nu putem cere foarte mult, având în vedere că acolo, la club au activităţi doar la sfâşit de săptămână”, a precizat Ionel Boredeianu, directorul Casei de Cultură ”Constantin Tănase” Vaslui.
”Am avut o revelaţie”
Clubul Menthor fost administrat încă de la începutul anilor 90 prin societatea Supertechnick Group, deţinută de familia Vrâceanu, însă în prezent activitatea firmei este suspendată, activităţile comerciale fiind derulate prin Asociaţial cultural umanitară ”Sofia”, care este coordonată de Gabriel Vrînceanu.
”În urmă cu 7-8 ani am avut o revelaţie şi am ales să intru în învăţământ şi să lupt să promovez creştinismul. A fost o schimbare în viaţa mea care m-a determinat să aleg acest drum. Soţia m-a susţinut şi ea a rămas să se ocupe de afaceri, cât mai poate. Eu am renunţat la activitatea de club pentru catedră, iar la catedră nu aş renunţa pentru nimic ” a invocat profesorul Vrînceanu.
Despre faptul că discoteca deţinută de familia sa promovează o zi a manelelor, profesorul de religie susţine că ”este o chestiune ce s-a perpetuat”.
FOTO Afiş seara manelelor Menthor club
”Nici mie nu îmi plac, nu sunt vreun amator de manele. A fost o vremea când am spus «hai, să fie şi o seară pentru ăştia care preferă acest gen». Nu a fost o chestiune ostentativă, dar s-a perpetuat”, recunoaşte profesorul de religie
Pe lângă ”joia manelelor”, clubul Menthor este locul care ani la rând a găzduit principalele concursuri şi activităţi extraşcolare ale elevilor: de la competiţii de cultură generală, karaoke sau baluri ale bobocilor, până la petreceri de Haloween sau ”Party în spumă”. Vrînceanu susţine că după tragedia de la Colectiv activitatea clubului a fost suspendată.
Pagina oficială a clubului în contrazice din nou, pe site fiind prezentate fotografii de la mai multe petreceri, ultima având locpe 13 februarie, când în Club Menthor a concertat El Nino. De altfel, cântăreţul a anunţat şi pe pagina personală evenimentul desfăşurat pe 13 februarie în Club Menthor Vaslui (foto jos).
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ)Vaslui afirmă că activitatea extra-didactică a unui profesor, cât vreme nu contravine legii, nu este o problemă, însă în cazul de faţă este promovarea manelelor în rândul tinerilor ”ţine de etică”.
”Eu, personal, până la incidentul cu elevul care a leşinat nu am ştiut de celelalte activităţi ale domnului profesor. Nu am avut nicio reclamaţie la adresa lui vreodată, este un profesor apreciat de elevi. Ei după acest incident, am aflat că familia sa desfăşoară anumite afaceri şi deţine un club. Câtă vreme este totul legal nu avem ce reproşa, însă în privinţa manelelor vor avea o discuţie cu domnul profesor pentru că mi se pare cel puţin deplasat. Domnia sa are binecuvântarea Episcopiei, fără de care, de altfel, nici nu ar putea preda”, a declarat Gabriela Plăcintă, inspectorul general al ISJ Vaslui.
Tragedia de la Menthor
Discoteca Menthor a familiei profesorului Vrînceanu a fost, de-a lungul anilor, gazda a mai multor scandaluri, provocate de petrecăreţi. Cel mai grav incident s-a înregistat în august 2010, când un tânăr de 30 de ani a murit după ce a fost aruncat pe scări de bodygardul clubului. Acuzat de lovituri cauzatoare de moarte, fostul bodygard al discotecii a fost condamnat la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare. A fost obligat în solidar cu societatea Supertechnick Group, care administra clubul la vremea respectivă, să achite familiei victimei peste 70.000 lei, cu titlul de daune morale şi materiale.
Pe aceeaşi temă: