Palatul Copiilor din Vaslui, executat silit de firma care ar fi trebuit să reabiliteze clădirea. Copiii ar putea rămâne fără instrumente muzicale şi calculatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei peste 2.000 de copii care frecventează Palatul Copiilor ar putea rămâne fără material didactic şi fără microbuz, după ce instituţia s-a trezit că este executată silit tocmai de firma care ar fi trebuit să reabiliteze şi să modernizeze clădirea.

Situaţia este cu atât mai bizară cu cât firma care se ocupa de lucrările de reabilitare ale palatului, SC Impex Romcatel SA Iaşi, a câştigat în instanţă suma de 160.000, bani care reprezintă penalităţi de întârziere la plata. Am spus că este bizară, deoarece fosta casă Mavrocordat arată ca după război, deşi ar fi trebuit să fie modernizată încă din vara anului trecut. 

Practic, războiul dintre firma constructoare şi conducerea instituţiei de învăţământ a început în 2010, atunci când societatea a intentat proces pentru aceste penalităţi, deşi lucrările începuseră de câteva luni, iar finanţarea venea de la Ministerul Culturii.

„Ca şi cum nu era de ajuns, administratorul acestei firme a acţionat în instanţă în repetate rânduri Palatul Copiilor pentru facturi inexistente, neînregistrate în contabilitate şi fără situaţie de lucrări semnată de dirigintele de şantier, în intenţia de a şicana şi de a opri procesul firesc de iniţiere a unei noi licitaţii“, a declarat Mirela Nistoroschi, directorul Palatului. 

Aceste procese au fost câştigate de Palatul Copiilor, dar, paradoxal, firma a pus în executare silită hotărârea judecătorească privind plata penalităţilor, singurul ei câştig în tot acest război.

Palatul, reprezentat în instanţă de părintele unui copil

Sătui de condiţiile în care sunt nevoiţi să înveţe copiii lor, unii părinţi au luat şi ei atitudine. Aşa se face că, mama unui copil care este avocat de meserie, s-a decis să apere benevol interesele conducerii Palatului. În acest moment, instituţia de învăţământ a acţionat, la rîndu-i, firma constructoare în instanţă acuzând-o pe administratorul acestei, Viorica Frunză, de „retragere din fondul de garanţie a sumei de 130.000 de lei, neefectuarea unor lucrări de maximă importanţă pentru monument, respectiv acoperişul şi consolidarea aripei de nord a clădirii“. 

Este nevoie de expertiză tehnică

În acest moment, Palatul Copiilor din Vaslui arată ca după război şi dacă, Doamne fereşte, ar fi un cutremur mai mare de 6 grade clădirea s-ar prăbuşi. Lucrările de reabilitare au început în februarie 2009 şi ar fi trebuit să fie finalizate în februarie 2012. Nu a fost să fie, după ce constructorul a refuzat să mai muncească, din cauză că nu îşi primea banii la timp, deşi terminase cam 30% din lucrări într-un timp realtiv scurt. Termenul final s-a mai amânat cu câteva luni, până în august 2012, însă administratorul firmei a preferat să se plimbe prin instanţele de judecată, în loc să se aşeze la masa dialogului pentru a vedea ce se poate face pentru cei peste 2.000 de elevi ai Palatului.

Conducerea Palatului nu este mulţumită nici de calitatea lurărilor efectuate până acum şi, pentru a dovedi cât de prost au fost executate, ar fi nevoie de o expertiză tehnică. „Din păcate nu avem fonduri pentru această expertiză care ne-ar fi mai mult decât utilă. Spre exemplu, la un proces intentat chiar de această firmă, noi am solicitat o astfel de expertiză, iar firma a renunţat subit la proces. De aici deducem cât de mult o interesează pe Doamna Frunză acest monument istoric“, a mai adăugat Mirela Nistoroschi.

Există plângeri la Poliţie

Hărţuiţi din ce în ce mai tare, cei din conducerea Palatului copiilor s-au decis să răspundă cu aceeaşi monedă şi au făcut şi ei două plângeri la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui. În prima dintre ele, aceştia au cerut clarificarea unor „semnături şi ştampile în fals apărute pe nişte facturi cu care firma a garantat în bancă pentru a obţine un credit şi pentru a retrage bani din fondul de garanţie de bnă execuţie, fără acordul Palatului“. Cea de-a doua plângere se referă la faptul că firma constructoare „a avut intenţii frauduloase din primul moment, pentru că nici nu a început lucrarea şi s-a adresat instanţei“. Pâă acum nu au primit niciun răspuns, deşi a trecut un an de când aceste reclamaţii au fost depuse.

Copiii învaţă pe unde apucă

Din păcate, singurii care au de suferit în tot acest război sunt cei peste 2.000 de copii care vin din plăcere la Palat pentru a învăţa fie să cânte, fie să danseze, fie să picteze ori să umble pe un calculator.   Deşi unele săli de clasă au fost terminate, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre acoperiş care, din cauza găurilor, era locul prin care aceste săli s-au inundat sau, mai nou, s-au umplut cu zăpadă. 

Unele cercuri învaţă în clasele Şcolii vecine nr. 6, altele stau cu chirie prin spaţii închiriate pe la diferite instituţii, iar copiii unui cerc de muzică repetă în garajul în care ar fi trebuit să fie adăpostit microbuzul. 

Acum, micuţii riscă să rămână fără instrumente muzicale, fără calculatoare şi chiar fără microbuz, în cazul în care conducerea Palatului nu găseşte cei 160.000 de lei pentru a plăti penalităţile.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite