Ororile trăite de cel mai iubit preot al vasluienilor în temniţele comuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parintele Burduja binecuvântând un copil
Parintele Burduja binecuvântând un copil

Preotul Constantin Burduja este o legendă a vasluienilor. A slujit până la 102 ani, fiind, deopotriva, cel mai longeviv şi cel mai iubit preot al vasluienilor.

 A supravieţuit foametei, războiului, închisorilor comuniste şi de aceea a fost botezat cu recunoştinţă de către ceilalţi preoţi "patriarh" al Vasluiului.

Părintele Burduja s-a născut în comuna Mironeasa, judeţul Iaşi, pe 6 aprilie, în joia mare a anului 1911. A urmat seminarul la Huşi, iar Facultatea de Teologie la Cernăuţi. Prima parohie a avut-o la Pribeşti, iar ultima la Deleni, ambele în judeţul Vaslui. În 1949 a fost arestat, împreună cu profesorul Constantin Didilescu, întemeietorul ansamblului artistic "Izvoraşul ". A trăit vremuri grele în celulele închisorilor din Bucureşti, Jilava, Aiud, a îndurat bătăi şi a muncit la Canal.
"Ne spălam când şi cum puteam, ni se dădeau câte 200 grame de apă pe care trebuia să o avem toată ziua, să ne şi spălăm, să şi bem. La Jilava, stăteam într-o hală mare 200 de oameni. Ne-au închis uşa şi ne-au bătut geamurile în cuie. Nevoile ni le făceam într-un hârdău acolo. Trei zile ne-au ţinut fără pic de aer, până s-au alarmat că leşinau oamenii. Când au dat drumul la un obirlic de la geam, intrau muştele şi mureau. Aşa de viciat era aerul. Stăteam cu rândul la gaura cheii, ca să primim oleacă de aer ".

Când era întrebat care este cea mai mare minune pe care a făcut-o Dumnezeu cu el, părintele Burduja mărturisea: "Viaţa mea. Este cea mai mare minune pe care mi-a dăruit-o. Multe încercări am avut. Una dintre ele a fost la Aiud. Stăteam 12-14 deţinuţi într-o cameră şi ne ajutam. Aveam un ac care aparţinea colectivităţii, fiecare îl împrumuta să îşi repare ceva. Într-o zi mi-a venit şi mie rândul să iau acul. Desfăceam manşetele de la ciorapi şi de la indispensabili, ca să facem aţă de cusut. Erau şi băieţi care se pricepeau să împletească. Desfăceau din pături fir şi făceau câte o flaneluţă şi câte un fes de pus pe cap. Am avut şi eu un astfel de fes. În timp ce coseam ceva la o cămaşă, a spus cineva că vine o inspecţie. Repede am strâns acul, că dacă te prindea, erai crunt pedepsit. Când m-am aplecat, mi-a intrat acul în regiunea inimii, cam doi centimetri şi mi-a oprit respiraţia. Băieţii au bătut repede în uşă să vină gardianul, care a spus doar «Lasă-l să crape!» Dar n-a fost să mor."

Pentru că a suferit atât de mult de foame,  nu credea că o să se sature vreodată de pâine: "Primeam o felie de pâine pe zi şi ciorbă. Am îndurat o foame groaznică. Mulţi ani, întors acasă, nu îmi venea să cred că am pe masă pâine câtă doresc".
Şi eliberarea sa din închisoare se înscrie în colecţia de minuni trăite. În ziua în care a murit "tătuca" Stalin, a avut o viziune: "L-am văzut pe Domnul şi l-am strigat: Doamne, scapă-mă! A doua zi, am fost anunţat că am fost eliberat . Nu îmi venea să cred".

Secretul longevităţii, credinţa

Întors acasă, a primit parohia Rebricea, timp de opt ani, apoi a răspuns de sufletele oamenilor din Deleni, 21 de ani. După ce a ieşit la pensie, în 1983, a aslujit la Biserica "Adormirii Maicii Domnului", apoi la "Sfânta Treime", unde şi-a făcut mulţime de fii duhovniceşti şi a atras spre biserică mulţi tineri şi oameni de peste tot. Obligat să părăsească această biserică, părintele Constantin Burduja a fost primit cu braţele deschise de părintele Constantin Mogoş, la biserica ctitorită de Ştefan cel Mare, a Sfântului Ioan Botezătorul. A încetat din viaţă pe 25 ianuarie 2014. Secretul longevităţii sale a fost credinţa: "Credinţa în Dumnezeu m-a ţinut în viaţă tot timpul. Am ştiut că voi scăpa de toate necazurile pe care le-am avut şi aşa a fost!"  

Pe aceeaşi temă: 

Preotul Ilarion Felea a fost plimbat prin mai multe închisori pentru că a apărat credinţa şi religia

Preotul Ion Băldescu a murit la Canal, împingând la roabă

 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite