Oraşul cu mai mulţi alegători decât locuitori. 20.000 de cetăţeni mai mulţi decât în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Listele electorale tipărite de Primăria Bârlad pentru a fi transmise Biroului Electoral Judeţean (BEJ) pentru alegerile parlamentare din 25 mai arată că, după recensământul din 2011, populaţia oraşului a crescut mai ceva ca Făt-Frumos.

Două statistici făcute la Bârlad, una în urmă cu trei ani, cealaltă zilele trecute, arată o diferenţă de peste 20.000 de locuitori. Potrivit recensământului din 2011, municipiul avea puţin peste 49.000 de locuitori.

Serviciul Evidenţa Populaţiei din cadrul primăriei Bârlad a finalizat şi tipărit listele pentru alegerile europarlamantare din 25 mai 2014. Surpriză, pe liste figurează 61.497 cetăţeni cu drept de vot. Potrivit aceleiaşi surse, populaţia activă a oraşului este de 73.927.

Nimeni nu poate să dea o explicaţie privind diferenţele uriaşe între cele două statistici. Cert este că, în mare parte, corectitudinea alegerilor parlamentare depinde şi de modul de întocmire a acestor liste.
„Mi s-a părut mai mult un sondaj de opinie decât un recensământ profesional făcut. Nu găsesc altă explicaţie”, spune primarul Constantin Constantinescu.

Edilul a anunţat că s-a definitivat şi lista cu cetăţenii europeni aflaţi pe listele complementare la Bârlad: 13 persoane: „Orice cetăţean european poate să voteze. 13 persoane şi-au exprimat intenţia de a vota”.

La solicitarea ziarului “Adevărul”, judecătorul Diana Sîrghi, preşedintele BEJ Vaslui, a remis un comunicat de presă: “Potrivit art. 11 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 33/2007 republicată cu modificările aduse până la 11.03.2014 , listele electorale permanente se întocmesc, se tipăresc şi se actualizează conform Legii nr. 35/2008, Legii nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004. Conform dispoziţiilor acestor acte normative obligaţia de întocmire , actualizare şi tipărire revine în exclusivitate primarilor. Cetăţenii care au fost omişi din aceste liste au dreptul să facă întâmpinări, contestaţii , etc. Legile menţionate stabilesc autorităţile implicate în întocmirea listelor electorale. Prin urmare, neconcordanţa trebuie lămurită de instituţia primarului. Trebuie verificat şi corectitudinea informaţiilor de la DJ statistică Vaslui si daca aceste date au fost validate prin HG”.

Citeşte şi:

Franţa: Acuzaţii de înscriere frauduloasă pe listele electorale. 82 de români, la aceeaşi adresă

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite