Mirajul străinătăţii, năruit: Sute de vasluieni se reîntorc acasă
0Tot mai mulţi vasluieni care au sperat la o viaţă mai bună în străinătate se reîntorc acasă, după ce au rămas fără locuri de muncă şi nu mai beneficiază de sprijin financiar în ţările de rezidenţă.
Numai în ultimele patru luni la Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale Vaslui s-au înregistrat peste 330 de cereri privind reluarea plăţii alocaţiilor pentru copii din partea familiilor care s-au hotârât să se întoarcă definitiv în ţară. Raportat la statisticile privind transferul elevilor la unităţi de învăţământ din strinătate, se constată că în patru luni de zile s-au reîntors în ţară aproape câţi elevi au plecat într-un an. Potrivit statisticilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, în ultimul an şcolar, s-au solicitat transferuri la unităţi de învăţământ din străinătate pentru aproximativ 400 de elevi. Repunerea în plată a alocaţiei de 42 lei are loc după ce alocaţiile comunitare oferite de statele de rezidenţă au fost reziliate iar întreaga familie s-a întors în ţară.
Potrivit legislaţiei europene, pentru fiecare an de plată autoriăţile străine solicită omologilor români date despre beneficiarul prestaţiei sociale. În funcţie de situaţia existentă, o familie poate primi alocaţie în România, când un părinte munceşte în tară, iar al doilea părinte care lucrează într-un alt stat, membru al Uniunii Europene primeşte la rândul său alocaţie din statul respectiv. Din cuantumul alocaţiei primite în euro, se scad cei 42 de lei primiţi de la statul român. Atunci când ambii părinţi lucrează în străintate, alocaţia din ţara de origine este sistată şi rămâne în plată doar prestaţia socială din locul de rezidenţă.
Citeşte şi: