VIDEO Cei mai buni din Europa: Elevii de la „Gheorghe Roşca Codreanu“, câştigătorii marelui premiu de la Zayed Future Energy Prize

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă formată din trei elevi şi un profesor  de la Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu“ din Bârlad se poate lăuda cu un premiu în valoare de 100.000 de dolari câştigat la cea de-a şasea ediţie a galei Zayed Future Energy. Cu aceşti bani,  liceul va fi dotat cu panouri fotovoltaice.

Ceea ce părea a fi o idee frumoasă şi irealizabilă, un premiu de 100.000 de dolari, s-a dovedit a fi o reuşită pentru unul dintre cele mai apreciate colegii din judeţul Vaslui. O echipă formată din trei elevi, condusă de Roxana Frunză şi coordonată de profesoara Nicoleta Croitoru şi-a petrecut toată vacanţa de vară a anului trecut la un proiect ce vizează instalarea unor panouri fotovoltaice şi înlocuirea tuturor corpurilor de iluminat din şcoală cu altele mai bune şi mai eficiente în privinţa raportului preţ-calitate. Ideea a fost una lăudabilă, însă nu putea fi pusă în practică din cauza lipsurilor financiare.

 Ajutaţi de sfatul unei foste eleve a liceului bârlădean, cei trei elevi au decis să participe cu  proiectul lor la Gala „Zayed Future Energy Prize“, fără a se gândi o clipă că visul lor va deveni realitate. După ce au trecut de etapele eliminatorii şi preliminare, liderul de proiect s-a trezit că ideea lor a ajuns în finală, la secţiunea licee din Europa, alături de un proiect propus de elevii liceului „Regina Elisabeta a II-a“ din Marea Britanie.

Prezentaţi la summitul pe probleme de energie

Zilele trecute, la Abu-Dhabi (Emiratele Arabe Unite), ţara de origine a companiei Zayed Future Energy, în cadrul summitului pe probleme de energie, a avut loc şi gala de premiere a marilor câştigători ai concursului, eveniment la care au participat reprezentanţi ai unor mari companii energetice şi ai guvernelor lumii. Aceste premii se acordă în fiecare companiilor, organizaţiilor neguvernamentale, liceelor şi chiar persoanelor fizice.

„Spre  uimirea noastră, a tuturor, dând cu scepticismul de pământ, elevii noştri au reuşit un proiect bine fundamentat, care s-a calificat în finala pe Europa. Nu ne-am gândit niciodată că vom câştiga acest proiect. Cel mai tare mă bucur că am reuşit să concurăm cu licee mult mai cunoscute de pe continent, dar mai ales că eliminat un liceu de prestigiu din Anglia“, ne-a declarat Mihaela Cîrjonţu, directorul adjunct la colegiului bârlădean.

Stabilirea unui trend regional

Cea care a gândit acest proiect, Roxana  Frunză, este elevă în clasa a XI-a, profil matematică-informatică. Ea a spus că se simte onorată de câştigarea acestui premiu şi că îşi doreşte ca liceul la care învaţă să devină un model şi pentru celelalte unităţi de învăţământ din Moldova. „Noi am gândit acest proiect pentru ca liceul nostru să aibă, în primul rând, energie mai ieftină. Încă de la început mi-am dorit ca acest proiec să transforme şcoala noastră într-un model pentru celelalte unităţi de învăţământ din regiune. Acum, dacă tot vom implementa noile tehnologii, şcoala noastră va deveni independentă în proporţie de 70% în ceea ce priveşte energia electrică“, a declarat Roxana.

Banii vor fi utilizaţi pentru achiziţionarea de panouri fotovoltaice care vor fi instalate pe acoperişurile anexelor liceului. De asemenea, se vor înlocui toate corpurile de iluminat atât din interiorul clădirii, cât şi din exteriorul acesteia.

Spre exemplu, anul trecut, liceul bârlădean a consumat 21.477 de kilowaţi, pentru care s-a plătit suma de 34.989 de lei. 

Citeşte şi:

Cei mai buni elevi din judeţul Vaslui

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite