Frumoasa din Bârlad care a desluşit greaca modernă în timp record. Fără să i se predea la şcoală, a învăţat într-un an neogreaca şi merge la olimpiade

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ana-Maria Ghenghea, o tânără de 16 ani din Bârlad, a reuşit să înveţe o limbă străină care nu se predă la şcoală. Adolescenta va participa în luna septembrie a acestui an la Olimpiada Internaţională de Neogreacă ce va avea loc la Bucureşti.

În sânul Comunităţii Elene din Bârlad, judeţul Vaslui, una dintre cele 24 de asemenea comunităţi din ţară, s-a adunat un grup de membri simpatizanţi care învaţă şi transmit mai departe frumuseţea culturii elene. Aici sunt formaţi în fiecare an elevi olimpici la neogreacă (greaca modernă, nu cea vorbită în Antichitate), se ţin cursuri oferite gratuit în timpul liber al cursanţilor de către una din puţinele bârlădence care au origini 100% greceşti: Afrodita Siriopol.

Ana-Maria Ghenghea (16 ani), elevă în clasa a X-a la specializarea Ştiinţe ale Naturii a Colegiului Naţional „Gh. R. Codreanu“ din Bârlad, va reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Neogreacă, sesiune care va avea loc în intervalul 10-14 septembrie 2015, la Bucureşti. Faza naţională s-a desfăşurat la Craiova la sfârşitul lunii trecute (27-29 martie) şi Comunitatea Elenă din Bârlad a participat cu nouă elevi, toţi fiind clasaţi la final în jumătatea superioară a clasamentului. Ana-Maria Ghenghea a obţinut locul II pe ţară cu 97 de puncte din totalul de 100. Performanţa este cu atât mai importantă cu cât adolescenta a făcut cunoştinţă cu această materie în urmă cu aproximativ un an, la începutul anului şcolar 2013-2014.

O oră de meditaţii pe săptămână

„Neogreaca se învaţă ca oricare altă limbă, nu există o reţetă specială. Doar că mai întâi trebuie învăţate literele. După ce înveţi să scrii şi să citeşti, urmează învăţarea gramaticii şi traducerile. Am făcut câte o oră de meditaţii pe săptămână. Probabil că pentru faza internaţională va fi nevoie să fac câte trei ore de meditaţii săptămânal. Nu sunt atrasă de limba română în mod deosebit, dar mă atrag toate limbile străine. La început mi-a plăcut engleza foarte mult, apoi mi-au plăcut franceza şi spaniola, acum îmi plac germana şi neogreaca. Nu ştiu ce o să urmeze“, a spus, pentru „Weekend Adevărul“, Ana- Maria.

image

Adolescenta a descoperit frumuseţea acestei limbi întâmplător. Bunica ei a îndemnat-o să se înscrie ca membru simpatizant al Comunităţii Elene din Bârlad pentru a învăţa dansurile greceşti. Aceste cursuri vin „la pachet“ cu cele de învăţare a limbii şi aşa a pornit pe drumul performanţei.

Adolescenta autodidactă

„Mi-am făcut prieteni greci în mediul virtual şi vorbim frecvent pe Facebook. Aşa îmi fixez lucrurile învăţate, cursurile oferite de Comunitatea Greacă fiind o dată pe săptămână. Tot în ultimul an, am început studiul individual pentru învăţarea limbii germane, o limbă care îmi place foarte mult şi pe care aş vrea să o pot vorbi la perfecţie. Învăţ împreună cu mama mea pe internet, ea fiind plecată la muncă în Germania“, a povestit olimpica la neogreacă.

Adolescenta ştie engleza şi franceza – nivel avansat (fiind limbile străine studiate la şcoală), spaniola – nivel mediu (limbă străină pe care a învăţat-o de la 5 ani, uitându-se la filme).

Altă pasiune a Anei-Maria este muzica. A studiat vioara opt ani, iar acum învaţă singură să cânte la pian şi participă la cursurile Şcolii de canto „Soul music art“ Bârlad, coordonată de Dragoş Gheorghiu, muzician care a descoperit şi format o serie de talente de talie naţională. Adolescenta este membru activ şi în cadrul Asociaţiei „Artă, tradiţie, cultură“, asociaţie fondată de bunica sa, Viorica Ghenghea, cu scopul promovării talentelor neşlefuite.

„Vreau să urmez Facultatea de Stomatologie, eventual Medicină Generală, în niciun caz Literele. Limbile străine le pot învăţa şi în particular. Optez pentru medicină pentru că îmi plac în egală măsură şi chimia şi fizica. Anul trecut am participat la Olimpiada de Fizică, dar în acest an m-am canalizat pe Neogreacă“, a conchis studioasa liceancă.

Profesoara de elenă este inginer horticultor

„Avantajul nostru a fost acela că din acest an, la nivelul IA, comunicare şi înţelegere, au fost acceptaţi şi copii de alte vârste, nu doar categoria 8-13 ani, cum era până acum. Rezultatul Anei era de aşteptat, fiind o adolescentă dornică să înveţe şi cu talent nativ pentru limbi străine“, a precizat pentru „Weekend Adevărul“, Afrodita Siriopol, preşedintele fondator al Comunităţii Elene din Bârlad.

Copiii primesc lecţiile gratuit. Plătesc doar o cotizaţie de membru: 12 lei pe an. Dincolo de avantajul de a învăţa limba şi dansul gratuit, aceştia sunt promovaţi în cadrul unor spectacole locale, dar şi la festivaluri naţionale. Aproape toţi membrii simpatizanţi au avut ocazia să viziteze Grecia în cadrul unor proiecte susţinute şi finanţate de Uniunea Elenă din România.

„Bunicul meu şi-a dorit foarte mult să aibă un loc unde să se întâlnească cu alţi greci, să depene amintiri ori să promoveze cultura elenă. Aşa am ajuns să-i împlinesc visul de care nu a mai apucat să se bucure. Suntem 60 de membri de origine greacă, majoritatea bătrâni, şi mai avem 43 de membri simpatizanţi, grupaţi pe vârste şi nivel de învăţare. Copiii şi tinerii vin la noi din plăcere, din dorinţa de a ne cunoaşte cultura. Aşa îi atragem pe copii, le oferim cursuri de limbă şi dansuri greceşti. Singura condiţie a noastră e să înveţe un pic din amândouă“, a spus Afrodita Siriopol.

image

Tot ea este cea care predă cursurile, deşi este de profesie inginer horticultor. Rezultatele la olimpiadele şcolare de neogreacă au răsplătit munca depusă de ea. În ultimii ani, copiii români din Bârlad au luat trei premii II  şi patru menţiuni la Olimpiadele Naţionale. Calificarea la Olimpiada Internaţională din acest an a Anei-Maria este o premieră.

Grecii au avut un rol important în viaţa comercială şi socială a Bârladului la începutul secolului XX. Numărul lor s-a împuţinat în timp şi acum sunt doar câţiva greci get-beget, celorlalţi le curge sânge elen prin vene doar din partea unuia dintre părinţi. Comunitatea Elenă din Bârlad a fost înfiinţată în 2003, an în care s-a afiliat Uniunii Elene din România, for tutelar care susţine financiar activitatea grecilor din Bârlad.


Citeşte şi:

FOTO Cum poţi învinge boala prin artă: tânărul care tratează epilepsia prin pictură EVOLUŢIE Până la 28 de ani, Valentin-Bogdan Neagu nu a ieşit niciodată din curtea casei fără însoţitor, riscând în orice moment să facă o criză. Datorită picturii, susţine el, a reuşit să devină un om independent, activ

FOTO VIDEO Pe urmele românului din „Take, Ianke şi Cadâr“. Cine erau negustorii care l-au inspirat pe V. I. Popa

Şcoală ortodoxă din Bârlad la care orele încep cu o rugăciune, un vis încurajat de părintele Iustin Pârvu

FOTO Camera ludică din spital, visul împlinit al unui actor: "Hrana sufletului pentru copiii internaţi"

FOTO „Urăsc frumuseţea fetiţei mele, e un handicap”. Disperarea unei mame a cărei copilă de 4 ani suferă de autism

FOTO Tânărul din Bârlad a cărui viaţă s-a schimbat după o bursă în străinătate: „M-am îndrăgostit de România printre americani”

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite