FOTO De ce au venit bârlădenii cu găleata la biserică pentru a lua Aghiasmă Mare. Enoriaşii s-au bulucit pentru apa sfinţită

FOTO De ce au venit bârlădenii cu găleata la biserică pentru a lua Aghiasmă Mare. Enoriaşii s-au bulucit pentru apa sfinţită

Mii de enoriaţi au luat Aghiasma Mare FOTO Sabina Ghiorghe

Toate bisericile din Bârlad au fost luate cu asalt de mii de credincioşi de Bobotează. În timp ce unii au ascultat slujba din biserică, alţii s-au aşezat la coadă în faţa botoaielor pentru a fi siguri că vor fi primii care vor lua Aghiasma Mare

Ştiri pe aceeaşi temă

Apa sfinţită a fost împărţită abia spre ora prânzului, însă, credincioşii şi-au ocupat locurile în faţa butoaielor cu aghiasmă încă de la primele ore ale zilei pentru a fi primii miruiţi de preoţi. Cele mai aglomerate au fost bisericile din centrul Bârladului.

La bisericile cu mulţi enoriaşi a fost aglomeraţie de nedescris şi oamenii nu au mai avut răbdare să se gândească şi la cele sfinte.

La Biserica “Domneasca” din centrul Bârladului, primii enoriaşi care s-au aşezat la coadă au venit înainte de ora 10.00, chiar dacă ştiau că apa nu va fi sfinţită înainte de ora 11.30. La fel s-a întâmplat şi la biserica "Sf. Ecaterina" (aflată în curtea spitalului).

La biserica "Sfântul Spiridon" erau sute de enoriaşi la ora prânzului. Cei mai mulţi au pregătit de acasă o cană sau un pet din plastic pentru a lua Aghiasma Mare. Au fost şi suficienţi credincioşi care au venit cu găleţi de 10 litri pentru a se bucura de cât mai multă apă sfinţită. "Am luat şi pentru vecinii care nu se pot deplasa, dar şi pentru copiii mei care nu pot pleca de la serviciu să ia aghiasmă", a explicat un pensionar.

Apa sfinţită de preoţi de Bobotează, în cadrul unei slujbe speciale, precedată de o altă ceremonie, oficiată în Ajun, este cunoscută de credincioşi ca fiind Agheasma Mare. Este considerată ca având puteri speciale faţă agheasma mică, apa pe care preoţii o sfinţesc pe tot parcursul anului în cadrul slujbelor de Sfeştanie. 

Preoţii spun că apa de la Botează are o putere deosebită, fiind sfinţită în însăşi ziua în care Mântuitorul a sfinţit apele, botezându-Se în Iordan.

Enoriaşi în curtea bisericii "Sf. Spiridon

Imagini din aceeasi galerie
  • Enoriaşi în curtea bisericii
Distribuie imaginea
citeste totul despre: